Eilenillalla käväisin lähi-Alepassa ja huomioin, että aukioloaika on nyt uuden lainsäädännön myötä muuttunut. Alle 400 neliön kaupat voivat siis olla nyt avoinna halutessaan vaikka läpi vuorokauden.

Alepat ovat auki ma-la klo 7–23, sunnuntaisin 10–23. Esimerkiksi Siwat ovat tiedotteen mukaan auki lauantaisin kello 8-21 ja sunnuntaisin kello 9-21. Pienet, alle 100 neliömetrin Siwat  ovat auki myös kirkollisina pyhinä.

Näin siis myös ylihuomenna keskiviikkona 6. päivä, jolloin loppiainen sulkee kauppojen ovet.

Saapa nähdä, jäävätkö nykyiset aukiolot voimaan pikkukauppoihin vai viilautuvatko ne vielä, kunhan tulee kokemuksia siitä, miten ihmiset hyödyntävät laajentuneita aukioloja.

Oman lähikaupan aukiolot tietysti oppii helposti, mutta tuntemattomalla paikkakunnalla lähimmän kaupan aukiolon joutuu nyt tietysti tarkistamaan erikseen, koska ei voi enää luottaa yleiseen tietämykseen aukioloista. Esimerkiksi K-Extrat eivät ole sivuillaan viestineet mistään yleisestä linjauksesta aukiolojen suhteen (jolle tietysti lienee taustana Keskon kauppiasvetoinen toiminta).

Lisäys: Päivittäistavarakauppayhdistyksen sivuilla on taulukko tämän vuoden aukioloajoista eli mm. juhlapyhien vaikutukset näkyvät siitä. Yleisesti todetaan: ”Lain mukaan vähittäiskauppaa saa harjoittaa seuraavasti: arkisin maanantaista perjantaihin klo 7-21, lauantaisin klo 7-18 ja sunnuntaisin klo 12-18 paitsi isänpäivän ja jouluaaton välisenä aikana klo 12-21. Uudenvuodenaattona ja vapun aattona kaupat tulee sulkea klo 18 ja joulu- ja juhannusaattona klo 12.”

Lisäys 2: Aukioloaikojen sekavuutta käsittelee Talouselämän juttu:

”Aukioloajat näyttävät selkeytyvän, mutta asiakkaan kannalta mutkikkuus ei kokonaan poistu.

Vaihtelun takaa se, että monet kauppaketjut päättävät aukioloajoistaan kauppakohtaisesti. [- – -]

Esimerkiksi isänpäivän ja jouluaaton välissä isotkin kaupat saavat olla sunnuntaisin auki yhdeksään. Onko se helppo muistaa?

Entäs tämä: toisena perättäisenä pyhäpäivänä alle 400-neliöinen kauppa saa olla auki vain neljä tuntia kello 12 ja 18 välillä.”