Kulutusjuhla

Nainen levittää iholleen viittätoista tuotetta päivittäin – kuka pärjää enää pelkällä saippualla?

Montaako tuotetta levität kasvoillesi ja kropallesi päivän aikana? Siis kosteusrasvoja, meikkejä, deodoranttia, hajuvettä, hiustuotteita jne?

Itse olen tänään käyttänyt vähän tuotteita: kolme erilaista kosteusvoidetta (yksi kroppaan, yksi naamalla, yksi silmänympäryksille) ja deodoranttia. Naaman meikkaamiselle tai hiusten laittamiselle ei ole ollut tarvetta, kun en ole kotoani liikahtanut mihinkään. Hammastahnaa kävi suussa tietysti myös, samoin aamun suihkussa saippuaa iholla ja shampoota päässä.

Mutta normaalioloissa niistä kertyisi helposti kymmenkunta tuotetta lisää (hiuslakka ja -vaha, ripsi- ja luomiväri, rajausväri, puuteri, poskipuna, hajuvesi…).Tällöin pääsisin siihen lukuun, joka vastaa deodoranttiyhtiö Bionsenin arviota brittinaisten kosmetiikkatuotteiden käytöstä eli iholle levitetään viittätoista tuotetta päivässä (Kumppani-lehti 1/2009, ”Kyllä Hippo tietää” -palsta).

Bionsenin mukaan nämä tuotteet voivat sisältää noin 515 eri kemikaalia, uutisoi Reuters.

Luonnonkosmetiikka ei ole täydellinen ratkaisu

Kaikki kemikaalit eivät tietysti ole vaarallisia, ja kosmetiikan ainesosia tutkitaan. Luonnonkosmetiikka on nyt kovasti esillä, mutta eihän sekään mikään täydellinen ratkaisu kaikkiin ongelmiin ole. Jokaisen tuotteen tuotanto kuluttaa jollain tavalla ympäristöä, ja luonnonkosmetiikkakin voi aiheuttaa yliherkkyysoireita.

Itse pyrin viime vuonna ostamaan mahdollisimman vähän uusia tuotteita, käyttämään vanhat loppuun ja ylipäätään tarkkailemaan kosmetiikan käyttöä: ei lankeamista kosmetiikkaosastojen halpistarjouksiin, vaan hyviksi havaittuja perustuotteita. Toki netistä löytyy esimerkkejä myös esimerkiksi ilman shampoota elävistä, mutta itse en ole vielä niin pitkälle päässyt…

Omassa kosmetiikkakäyttäytymisessä olisi siis vielä parantamista. Yksi tekijä on esimerkiksi hiusten värjäys: vakiokampaajani käyttää normaaleja hiusvärejä, jotka oletettavasti sisältävät tujakan kemikaaliannoksen. Mutta pyrin sitten siihen, ettei tukan tarvitse olla koko ajan viimeisen päälle värjättynä.

Kosmetiikkateollisuudella on myös eettiset ongelmat

En niinkään ole kiinnostunut siitä, aiheuttavatko tuotteet minulle jotain terveysriskejä. Olen kiinnostunut siitä, millaista valtaa kosmetiikkayritykset käyttävät niin meihin kuluttajiin kuin raaka-aineiden tuottajiin sekä millaisia kokonaisympäristövaikutuksia kaikella kemikalisoitumisella ja kosmetiikkaan liittyvällä toiminnalla on.

Yksi esimerkki kosmetiikkatuotannon alkuperään liittyvistä ongelmista on Kumppanin juttu ”Argan-öljyn tarina”.

”Argan-öljy on kylän naisten elinehto. Sitä uhkaa nyt paitsi ilmastonmuutos myös suuryritysten hintakilpailu. [- – -]
”Suuryritykset markkinoivat tuotteitaan ajatuksella argan-öljyn avulla työllistyvästä berberinaisesta. Todellisuudessa ne eivät osallistu osuuskuntien toimintaan millään tavoin”, Charrouf tuhahtaa.”

3 Comments

  1. Vähemmän Arskan miehen näkökulmasta kaksi ainetta riittää: ”saippua” ja kosteusvoide. Kovat jätkät jättävät vähintään jälkimmäisen pois ja karskeimmathan ei lutraa muuta kuin vähän vettä naamalle ja se on siinä. Viisitoista ainetta kuulostaa kuitenkin hurjalta määrältä, mutta toisaalta mitä nyt meikkivlogeja katselleena voin todeta, vähintään 10 noista aineista on erilaisia puutereita, maaleja, mascaroita sun ripsenpidentimiä. Ei siinä, kyllä minä arvostan sitä, että nainen näkee vaivaa näyttääkseen hyvältä.

  2. Aika monella miehelläkin on tietysti nykyisin jo vähän enemmän tuotteita. Sinällään yksi kiinnostava tekijä onkin se, miten tuotteita suunnataan eri sukupuolille. Välillä nimittäin ihmetetyttää, miten mainonnan mukaan naisten ja miesten ihot ovat niin erilaisia, kun pitäisi esim. se kosteusvoide valita nimenomaan sukupuolen mukaan 🙂
    Suuri osa naisten kosmetiikkaostoksista on heräteostoksia ja päätökset tehdään vasta kaupassa. Eli jos osaisi hillitä tätä käytöstään, niin ei kertyisi kaappiin tai meikkipussiin niin paljon tuotteita, joista osa jää hyvin vähälle käytölle.

  3. Eipä ole tarvetta käyttää kuin saippuaa, shampoota ja hiustenhoitoainetta ja niitäkin kaksi kertaa viikossa ja hammastahnaa sitten päivittäin. Ei nyt tule mieleen mitä muuta käyttäisin. Ihovoiteeksi kookosöljyä, joka ei sisällä kemikaaleja. Pyykinpesujauhetta.. mutta kuuluko se tähän.

    Muutama vuosi sitten käytin joskus ripsiväriä, mutta sekin oli vaan exän painostuksesta. Onneksi sittemmin löisin luonnonmukaisuutta arvostavan miehen.

    Joten ihan oma moka, jos menette mukaan siihen minkälaisina markkinavoimat naiset haluaa nähdä. Aivopesuako..?