Muistelin, että olin nähnyt taannoin mainoksia siitä, kuinka nyt voi ostaa kertakortin 1-7 päiväksi pääkaupunkiseudun joukkoliikenteeseen. Aiemminhan käytössä oli mielestäni rajoittuneempi turistilippu eli tyyliin 1, 3 tai 5 päivää.

Nyt ryhdyin tarkistamaan lippumeininkiä. Kyllähän noita vaihtoehtoja riittää. Minä itse käytän nykyisin matkakortin arvoa, kun en reissaile lähellekään joka päivä (liikun paljon jalan tai fillarilla), joten siksikin eri vaihtoehdot kiinnostavat. Lisäksi tietysti haluan ostaa mahdollisimman järkeviä lippuja luonani mahdollisesti vieraileville sukulaisille ja ystäville.

Helsingin sisäinen tavallinen kertalippu maksaa 2,50 euroa. Aikuisen arvolippu maksaa 1,70 e.

Matkailijalle 1-7 päivän lippu

Jos Helsingissä kuitenkin viettää enemmän aikaa, niin sitten kannattaa hankkia 1-7 päivän lippu. Lippu on voimassa ensimmäisestä leimauksesta lähtien ja se kelpaa myös yötaksan aikana.

Yksi vuorokausi Helsingin sisäisessä liikenteessä maksaa aikuiselle 6,80 e (eli jos matkoja meinaa tehdä enemmän kuin kaksi, niin vuorokausilippu kannattaa verrattuna peruskertalippuun), kaksi vuorokautta 10,20 e, kolme vuorokautta 13,60 e jne. 7 vuorokautta maksaa 27,20 e.

Tätä vuorokausilippumahdollisuutta olen itse joskus miettinyt niinä päivinä, kun päivään tulee useita reissuja, joita ei normaalin vaihdon sisällä pysty tekemään. Mutta tuskinpa tulee jatkossakaan käytettyä: yhden vuorokauden lippu kannattaa rahallisesti arvolippuihin verrattuna, jos matkoja tulee enemmän kuin neljä. Kahdessa vuorokaudessa lippu kannattaisi, jos matkoja tekisin yli kuusi.

Käytän usein raitiovaunua, jossa arvokortilla maksaen matkan hinta on 1,28 euroa. Ratikkasuhailua pitäisi siis tehdä yhtenä päivänä aika paljon, ennen kuin vuorokausilippu kannattaisi.

Kahden tunnin kertakortti

Tarjolla on myös mahdollisuus ostaa kahden tunnin kertakortti (myydään mm. R-kioskeissa), jonka hinta tulee täsmälleen samaksi kuin ostaa kaksi arvolippua eli 3,40 e. Kahden tunnin lippu siis sopinee satunnaiselle Helsinkiin saapuvalle, jolla ei ole matkakorttia ja tiedossa on kaksi matkaa kahden tunnin sisällä.

Kausi edullisinta, kun joukkoliikennettä käyttää aktiivisesti

Jos liikkumistarvetta on omassa arjessa esimerkiksi työmatkojen vuoksi lähes päivittäin, niin tietysti sitten kauden ostaminen matkakortille on järkevintä. Se maksaa 14 vuorokaudelle 22,60 ja lisäpäivä 1,28 e. Matkakorttilaskurilla voi tarkistaa hinnat. Aktiivimatkustajan suoraveloituslipulla joka 12. kuukausi on ilmainen yhtäjaksoisen suoraveloituskauden jälkeen.

Kaikki mainitut hinnat ovat siis Helsingin sisäiseen liikenteeseen (eivät seutumatkoihin) vuodelle 2010. Seutumatkojen hinnat ovat tietysti kalliimmat: aikuisen kertalippu maksaa neljä euroa, joka tuntuu kieltämättä jo kohtuullisen korkea, jos matkaa vaikka junalla Leppävaarasta Pasilaan. Arvolipun hinta on 3,37 e.

Kännykkälippu vaivaton, jos muistaa koodin A1

Moni suosii Helsingissä matkustaessaan 2 euron hintaista kännykkälippua: itsekin olen tätä käyttänyt silloin, kun matkakortti on unohtunut kotiin tai kortilla ei olekaan arvoa. Lippu tilataan lähettämällä tekstiviesti A 1 (suomenkielinen lippu) tai AS 1 (ruotsinkielinen lippu) numeroon 16355.

– – –

Vanhoja matkakortteja ei voi ladata enää helmikuussa, joten jos vielä et ole vaihtanut korttiasi uuteen vihreään, niin nyt se kannattaa tehdä.