Kemikaalikimarassa ihmetellään, minne karvasmanteliöljy on kadonnut: ”Sain kysymyksen, onko karvasmanteliöljy kielletty, kun Runebergin tortut eivät maistu enää lainkaan samalta kuin ennen. Lähikauppamme myy vain manteliöljyä, eikä soitto Yliopiston Apteekkiinkaan tuottanut tulosta. He eivät ainakaan myy karvasmanteliöljyä, mutta eivät osanneet sanoa, onko se kielletty.  Joskus näkee täysin kerettiläisiä ohjeita, joissa sanotaan ”ei ollenkaan pakollinen ainesosa”. Juuri karvasmanteli tekee mielestäni Runebergin tortusta omanlaisensa. Muutenhan se on kuin mikä tahansa muffinssi hillolla. Mutta saako aitoa karvasmanteliöljyä myydä, se vaatii vielä selvittämistä. Vai tiedätkö sinä?
Karvasmanteli on kitkerä siemen, josta voidaan valmistaa karvasmanteliöljyä. Maun öljyyn antaa aine nimeltä bentsaldehydi. Jos karvasmanteliöljyä valmistetaan esimerkiksi mantelipuun siemenistä, entsyymitoiminta vapauttaa sinihappoa, joka myrkyllisenä aineena on tuotteesta poistettava. Suurin osa karvasmanteliöljyistä valmistetaan kuitenkin suoraan bentsaldehydistä.” (Mari Koo)