Kulutusjuhla

Onko postimerkillä väliä?


Sain eilen mahdollisuuden osallistua Postin tiedotustilaisuuteen, jossa esiteltiin suomalaisten naisvaikuttajien postimerkit. Mikäs siinä, hienoja merkkejä ja etenkin upeita naisia, joiden aatoksia oli kiva kuunnella.

Silti väistämättä mietin, että onko postimerkeillä enää nykyisin samanlaista merkitystä kuin joskus ennen. Siis muille kuin postimerkkien keräilijöille.

Itse ostan merkkejä harvoin, koska en juurikaan posteja lähettele, eikä sillä merkillä ole minulle merkitystä. Kiva, jos näyttää hyvältä, mutta kelpaa ihan perusmerkki.

Itellalla on Postimerkkitoimikunta, joka kokoontuu pohtimaan ihmisten antamia ehdotuksia merkkien aiheista ja myös muuten miettii, millaisia merkkejä Suomessa liikkuu. Joka vuosi tulee useita uusia postimerkkejä, ja voihan sitä tilata merkit omallakin kuvalla, 1,40 e/kpl.

Mutta siis omakohtaisesti minulle kelpaa mikä tahansa merkki. Enkä juurikaan kiinnitä huomiota siihen, millaisia postimerkkejä saamissani suhteellisen harvoin saamissani korteissa tai kirjeissä on. Moni muu seikka on postin toiminnassa huomattavasti merkityksellisempää.

4 Comments

  1. Muutama vuosi sitten minulle yritettiin aina myydä silakkamarkkinapostimerkkejä. Nenään tuli aina tympeä silakan haju, joten en koskaan suostunut ostamaan niitä. En muista muiden merkkien aiheuttaneen samanlaista vastenmielisyyttä.

    Kerran tosin, vuosia sitten, en halunnut merkkejä, joissa oli sydämiä. Tuntui typerältä laittaa sydänmerkkejä kirjeisiin, joiden kohteet eivät olleet niin intiimejä. Postin myyjä sitten vain tokaisi: ”Kyllä sinä vielä joskus rakastut ja ymmärrät näiden merkkien päälle!” (Ystävänpäivämerkit ovat nykyäänkin usein niin ällösöpöjä, ettei niitä tee mieli laittaa mihinkään.)

  2. On sillä. Juuri nyt en ole paljon kirjoitellut, mutta kun kirjoitan, niin kyllä nätti (ja mieluusti viestin sisältöön jollain tavalla liittyvä tai ainakin yhteensopiva) postimerkki on hyvä olemassa. Kirjeen sisältö on kuitenkin se tärkeämpi.

  3. Exme, tuo on kyllä hankalaa, jos se merkki ei sovi yhteen kortin tai kirjeen kanssa. Eli Joku, ehkä juuri siksi ne neutraalit merkit kelpaavat mulle mainiosti, sillä ne eivät sisällä mitään suurempaa viestiä.

  4. Vanhassa kaupassani joku päätti säästää tilauskuluissa ja tilata kerralla isomman satsin postimerkkiarkkeja, kahden ja neljän kappaleen, jotka ovat niitä yleisimpiä. Valitettavasti meille saapui kaamea määrä ”Kimi Räikkönen – Maailmanmestari 2007” -merkkejä ja valtavan kokoisia hologrammimerkkiarkkeja, joissa oli esiteltynä joitain alppilajeja. Noita arkkeja myydään siellä vieläkin, terveisiä vaan. Molemmat on julkaistu vuonna 2008, joten voitte arvata paljonko postimerkkien myynti laski näiden merkkien myötä.