Kulutusjuhla

Asunnonmyyjä, mieti, millaisia kuvia julkaiset

Jahapaula ihmettelee asunnonmyynti-ilmoitusten huonoa kuvamateriaalia: ”Mutta eniten hämmentää ehkä se, että ilmoituksissa esiintyy mystinen määrä hävettävän huonoa kuvamateriaalia. Itse päädyimme ostamaan asunnon, jonka paraatikuvana oli esillä salamavalolla valaistu luminen puu (sen takana ehkä joku kerrostalorakennus). Meinasi jäädä huonojen kuvien vuoksi näyttö käymättä, mutta onneksi sentään ei. Jos huoneiden kuvia puuttuu, tulee väistämättä mielikuva siitä, että ko. huoneissa on jotain vialla eikä niitä haluta näyttää. Jotkut sen sijaan keksivät kuvata omituisia nurkkia tai esimerkiksi keittiön hellaa makrolla.

No, toinen ääripää ovat kalansilmäobjektiivillä napatut kuvat, jotka saavat minkä tahansa yksiönkopperon näyttämään todella tilavalta. Ennemmin kuitenkin näitä kuvia katselee kuin lähikuvia vessan rättipatterista tai rakeisia otoksia pimeästä makuuhuoneesta.” (Mari Koo)

4 Comments

 1. Olen itse ihmetellyt ihan samaa, ja olettanut kyseessä olevan myyjän yritys säästää ottamalla kuvat itse. Jokin aika sitten kuitenkin sukulaisen myydessä asuntoaan sain huomata, että nuo surkeat kuvat ovat välittäjien ottamia! Kun välittäjä saa kivasti vastaremontoidun, valoisan keittiön näyttämään synkältä kellarilta, ja on vielä tyytyväinen kuviin, täytyy ihmetellä ammattitaitoa…

  Toinen asia jota en ymmärrä, on ilmoitukset joissa ei ole lainkaan asunnon pohjapiirrosta, tai se on pieni suttu (tai sähköpiirustus!) josta ei saa minkäänlaista kuvaa asunnosta. Aina iskee epäilys, että asunnossa on jotain sisustuskelvottomia hukkanurkkia tai muuta hankalaa. Enkä asuntoa etsiessäni kyllä jaksanut tällaisista ilmoituksista kiinnostuakaan, vaikka asunto olisi muuten lupaava.

 2. Aivan samaa olen minäkin hämmästellyt, eikä kyse ole yksityisten myyjien ilmoituksista vaan nimenomaan välittäjien. Keittiöistä ja olohuoneesta saattaa olla monta kuvaa, kun taas erillisiä makuuhuoneita ei ole kuvattu lainkaan, ja pesutilojen ainut kuva saattaa olla lähikuva pesualtaasta. Näin digiaikana kuvien vähyys ei ole ainakaan kustannuskysymys. Ja se pohjakuvan puute on mielestäni todella iso haitta, ei luulisi olevan suuren vaivan takana piirtää edes jonkinlainen hahmotelma, vaikka alkuperäisiä kuvia ei olisikaan saatavilla.

  Omakotitalojen kohdalla tuntuu ainakin täällä meidän nurkilla vielä esiintyvän omanlaisensa erikoisuus: hämmästyttävän usein törmää ilmoituksiin, joissa on vain muutama kuva talosta joko ulkoa tai sisältä, mutta ei molemmista. Jahapaulan listaa mukaillen voisin tehdä omani:

  1. Kuvatkaa sekä ulkoa että sisältä
  2. Enemmän on parempi, mieluummin siis vaikka 20 kuin 5 kuvaa.
  3. Kuvatkaa kaikki huoneet ja muutkin tilat.
  4. Ehdottomasti pohjapiirros mukaan siten, että valokuvat ja piirroksen pystyy yhdistämään toisiinsa.

 3. Mä en ole vielä ollut ostamassa asuntoa, mutta vuokratessa on ihan sama ongelma. Sitten kun siihen yhdistetään se, että ihmisillä on taipumusta tehdä kristallipallo-tarvitaan -ilmoituksia, karmeilla kielivirheillä: ”Vuokrataan kaksio. Keskustassa. Valoisa ja kiva kylpy huone. nro 123 4567.”

  Ja kyseiset faksi-ilmoitukset ilmaisten ilmoitusten nettisivuilla, joille voisi tarinoida niin paljon kuin haluaa.

  Älkää missään tapauksessa kertoko asunnon pinta-alaa, täydellistä vuokraa (kuluineen), kuntoa, vähän tarkempaa sijaintia, parvekkeellisuutta tjsp….

 4. Niin, ja lisätään listaan ne asunnot, joista ainoa otettu valokuva on räpsäisty parvekkeelta tai ikkunasta ulos. ”Kiitos, halusinkin tietää, että naapuritalo on maalattu punaiseksi”.