Hiihtolomalla tuli Jyväskylässä sukuloimisen lomassa käytyä Seccon tehtaanmyymälässä. Hipelöin turvavyöstä tehtyä kravattia, jonka sopisi hyvin monelle tuttavapiirini nuorelle miehelle lahjaksi. Paitsi että tällä kertaa olin äidin kanssa ostamassa syntymäpäivälahjaa itselleni.

Seccon tehtaanmyymälä

Vilma prätkähenkisessä kierrätetyssä essussaan.

Olen kuolannut kymmenen vuotta kumisia käsi- ja olkalaukkuja. Ensimmäisen kerran näin niitä Jyväskylässä museokaupassa. En tiennyt niiden olevan mitään merkkiä tai suunnittelijan nimeä. Hypistelin niitä muidenkin museoiden kaupoissa, mutta en ollut varma tulisiko kumiselle käsilaukulle usein käyttöä. En osaa oikein käyttää päivittäin kuin pyöräilyreppuani ja läpällistä olkalaukkua, johon mahtuu tenttikirjojen ja läppärin lisäksi järjestelmäkamerakin.

Löysin kumiset laukut uudestaan muutama vuosi takaperin verkossa surffatessani. Nyt tiesin mitä merkkiä ne ovat ja toisinaan kävin Seccon verkkokaupassa niitä katselemassa. Mallistossa oli uutuutena mukana olkalaukku, johon mahtuu pikkutavaroiden lisäksi pokkarikokoinen kirjakin.

Seccon tehtaanmyymälässä juttelin Vilman kanssa, joka esitteli liikettä ja työpajaa. Aamupäivän aikana paikalla oli käynyt ryhmä käsityöalan opiskelijoita tutustumassa verstaaseen. Juttelimme käsityön arvostuksesta, kierrätystuoteideoista ja Seccon verstaan toiminnasta. Vilman essu ei kuulu Seccon valikoimaan, mutta kysyin luvan ottaa kahdesta paidasta suunnitellusta esiliinasta kuvan. Tuollaiselle motoristihenkiselle essulle olisi taatusti kysyntää.

Ihastelin laukun tikkien ja työn laatua. Päädyin ruskeisiin lankoihin pohdittuani ensin valkoisia tikkauksia. Paitsi että pidän laukun muotoilusta, niin haluan ostoksellani tukea suomalaista käsityötä ja tuotekehittämistä. Ei kannata huijata itseään – tällaista laukkua ei tavallisella Singerillä surauteta pikkupuhteena iltasella. Seccon Helsingin liikkeessä järjestetään kierrätyskäsityöpajoja, jos on kiinnostusta kokeilla omia taitojaan ekomuotisuunnittelijana. Pajoihin otetaan 5-15 osallistujaa. Tuli heti mieleen, että toi voisi olla sitä jotain erilaista, mitä on kaipailtu polttariohjelmaksi.