Kulutusjuhla

Ranskalainen kauppaketju myy pelkkiä pakasteita

Pelkkiä pakasteita myyvä kauppa? Näköjään Picard-ketju saa Ranskassa suosiota tällä konseptilla, jota olisi hieman hankala kuvitella Suomeen.

Tällä viikolla Pariisin kaduilla kävellessäni nämä myymälät kiinnittivät huomioini. Ne olivat selvästi kauppoja, mutta täynnä pakastimia eli ulkoasu poikkesi selvästi tavallisista supermarketeista. Pakko oli tietysti käydä vilkaisemassa sisällä ja kotimaahan päästyä myös googlettaa, mistä oli kyse. Päädyin lukemaan Answers.comin tekstin.

Picardilla on pitkä historia: se on valmistanut pakasteruokia jo 1970-luvulla, jolloin on avattu myös ensimmäinen myymälä. Picardin tuotteet ovat usein supermarkettien peruspakasteruokia kalliimpia, mutta samalla ainakin väitteiden mukaan laadukkaampia (luonnollisesti en itse testannut yhtään). Yhtiöllä on myös nettikauppa.

Pariisissahan erikoisruokakauppoja on paljon, eli siis liha-, leipä-, kala- tai vihannesostokset voi hankkia asialleen omistautuneita ja houkuttelevista pikkupuodeista. Sen oheen ilmeisesti myös pelkkien pakasteiden ostaminen yhdestä kaupasta sopii. Tietysti Ranskassakin on erilaisia peruskauppoja, joissa myydään kaikkea, mutta vankasti siis pienet erikoiskaupat pitävät asemiaan.

Näin ilmastonmuutoskeskustelujen aikoina en tietysti voinut olla miettimättä, mikä mahtaa olla pakastekauppaketjun hiilijalanjälki. Pakasteiden kuljetus ja säilytys vie paljon energiaa, mutta luultavasta kyseisissä kaupoissa hommaa on mietitty ihan rahansäästön vuoksi. Ainakin kaikki pakastealtaat näyttivät olevan kannellisia.

Tämä vierailuni Pariisissa aiheutti myös tietysti sen, että Kulutusjuhlaan en ole tällä viikolla juurikaan kirjoitellut. Kulutushavainnointia en toki voi välttää reissussakaan: yksi hupini on kuljeskella tavallisissa kaupoissa ja ihmetellä valikoimia.
Mutta nyt siis taas arjessa ja Suomessa.

3 Comments

  1. Iso-Britanniassa on vastaavanlainen kauppa, Iceland (www.iceland.co.uk), jossa tosin myydään myös jonkin verran tuoretavaraa. Icelandissa hinnat ovat selvästi muita kauppoja edullisemmat ja varmaan laatukin heikompi.

  2. Kulttuurishokki väärään suuntaan. Mietin tovin, että ”Eikö Suomessa muka ole pakastekauppoja?”

    Picardin tuotteet ovat olleet hyvin usein mukavia yllätyksiä: laadukasta ja kohtuuhintaista (joskaan ei suorastaan halpaa), paljon luomutuotteita… ja pakastemarjojen löytäminen perussupermarketista on kovin vaikeaa. Moni mustikkapiiras olisi jäänyt Picarditta tekemättä.

    Knoppitietona: Hypermarkettien konsepti on kotoisin Ranskasta, eli maassa on pienten keskustaputiikkien lisäksi myös käääääsittämättömän suuria automarketteja. Paljon.

  3. Stazzy, kuultujen tarinoiden mukaan Picard on kuulemma erittäin hyvä pelastus monessa tilanteessa 🙂 Itsehän en tietysti päässyt tarjontaan tutustumaan vilkuilua enempää, mutta ehkä sitten seuraavalla reissulla…

    Ranskahan on tietysti ylipäätään ollut suunnannäyttäjä aikoinaan mm. tavaratalojen suhteen. Eli sikäli kuulostaa järkevältä, että myös hypermarketit ovat siltä suunnalta.