Kulutusjuhla

Yksittäispakatut keksit – turhaa muovia vai biojätteen estämistä?


Toin Pariisista kahden hengen työhuoneellemme luomutartelettejä eli vadelmaisia keksejä. Työhuonetoverini hieman tuhahteli, kun paljastui, että keksit ovat yksittäispakattuja eli pakkausmateriaalia on suhteellisen paljon.

Etenkään tällaisiin ekologisempiin elintarvikkeisiin tällainen runsas pakkaustapa ei monen mielestä sovi. Minä kuitenkin halusin hieman puolustaa yksittäispakattuja keksejä sillä perusteella, että kenties pakkaustapa vähentää biojätettä. Elintarvikkeissa pakkaus on kuitenkin hyvin pieni osa tuotteen kokonaisekologisuutta: merkittävästi suurempi vaikutus on nykyisin ruokajätteellä.

Eli siis suurempi ympäristövaikutus on esimerkiksi sellaisella keksipaketilla, joka jää avaamisen jälkeen puoliksi syömättä ja keksit kuivahtavat niin, että ne heitetään pois.

Tutkija Juha-Matti Katajajuuri kertoo Ruokatiedon uutisessa vuodelta 2007:

”Useimmissa tapauksissa pakkauksen valmistuksen osuus tuotteen ympäristövaikutuksista on hyvin vähäinen, noin puolesta prosentista kahteen prosenttiin. [- – -]

Poikkeuksia ovat monet juomat, kuten keskiolut, jonka kohdalla pakkauksen suhteellinen osuus on noin 20 prosenttia kokonaisympäristövaikutuksista.

”Toki pakkaukset näkyvät jätepuolella, mutta jos tuotepakkaus ei ole toimiva, tuotehävikki lisääntyy. Liian vähäinen tai vääräntyyppinen materiaalikoostumus moninkertaistaa ympäristöhaitan riskit, jos pakkauksessa oleva tuote pääsee vahingoittumaan tätä kautta, Katajajuuri sanoi.”

Eli siis tiettyä ”liikapakkaamisen” mielikuvaa voi joskus pohtia myös niin, että pakkaus nimenomaan suojaa tuotetta ja pitää sen käyttökelpoisena. Automaattisesti jokainen kääre tuotteen ympärillä ei ole pahasta, vaikka siltä tuntuisikin.

Parhaillaan käynnissä olevassa suomalaisessa FutupackEKO2010 -hankkeessa pyritään hyvin suunniteltujen pakkausten avulla minimoimaan tuotteiden ympäristövaikutuksia.

1 Comment

  1. Heh, ostin juuri ns. ekohippikaupasta luomukamomillateetä. Yllätys oli suuri kun vihdoin sai muovikääreen laatikon ympäriltä pois, että jokainen teepussukka oli yksittäispakattu muoviin. Edellinen ”tavishalpis” kamomillatee tuli kääreettömässä laatikossa, teepussit ilman kääreitä kanssa. Miten sen nyt ottaa, maku oli sama. Tuntui vaan hassulta, kerta ”tavis”teepussitkin on kääritty paperiin.