Kulutusjuhla

Pyykkikoneelle luvataan vain viiden vuoden käyttöikää

Laura vaihtoi pyykkikonetta: ”Uuteen Hoover-Helkamaamme olen hyvin tyytyväinen: jokainen pesuohjelma kestää olennaisesti lyhyemmän aikaa kuin edellisessä koneessamme. Digitaalinäyttö kertoo tarkan ohjelman keston, joten omat menot on helpompi suunnitella. Aikaisemman koneen kohdalla piti aina arpoa, kauankohan ohjelma kestikään ja ehtiikö se loppua, ennen kuin pitää lähteä jonnekin. Useinkaan konetta ei tullut keskeytettyä kesken ohjelman ulkonakäynnin ajaksi, koska toivoin sen kuitenkin saavan homman pian hoidettua. Uuden koneen linkousteho on 1400 kierrosta/min, ja vaikka edellisessäkin se oli 1200 k/min niin eron kyllä huomaa. Säästän uudella pyykkärillämme sekä sähköä, vettä että huoneen lämmitysilmaa sadepäivinä. Nyt kevätahavilla pyykki tosin lepattaa kuivaksi ulkonakin.

Yksi asia harmittaa kyllä vietävästi. Käydessäni liikkeessä konetta ostamassa myyjä rupesi kyselemään, että kauankos se vanha kone kestikään (3,5 vuotta). Ja kuinkas kauan sitä edellinen? (5,5 vuotta, Candy sekin). Myyjä totesi, että hän ei voi luvata millekään uudelle pyykkikoneelle sen pidempää käyttöikää. Siinä vaiheessa vaikutti hienolta ajatukselta ostaa koneeseen takuuturva, joka varmistaa, että saan koneeni ilmaiseksi korjattua seuraavien neljän vuoden ajan ja vastaavanlaisen koneen tilalle 29 euron omavastuulla, jos kone hajoaa lopullisesti tuona aikana. Valmistajan takuu kattaa vain valmistusvirheet, ylimääräinen takuuturva myös virheet käytössä ja muut yllättävät vahingot.” (Mari Koo)

3 Comments

  1. Kuluttajansuojalain ”kohtuullinen käyttöikä” -merkintä voisi olla toista mieltä tuosta kolmesta ja puolesta vuodestakin. Mielestäni olisi kuitenkin kohtuullista olettaa, että iso kodinkone kestäisi vaikka edes sellaiset viisi vuotta. Vuosi tai kaksi ei ainakaan ole mielestäni kohtuullinen käyttöikä tuollaiselle laitteelle, vaikka valmistajan takuu sanoisi mitä.

    Toinen asia on sitten se, että jos muksut saavat vaikka hyvän idean pyykätä rautanauloja. Sitten tuollainen vapaaehtoinen vakuutus on varsin paikallaan. 🙂

  2. Minusta tuo viisi vuotta kuulostaa minimi-iälle pyykkikoneelle. Mulla on käytettynä ostettu pyykkikone kestänyt jo yli 7 vuotta.

  3. Minustakin tuntuu kovin lyhyeltä – isoilta kodinkoneilta odottaisi n. 10 vuoden käyttöikää. Riippuen toki, miten käyttää, kuinka usein jne. Mutta noin yleisesti ottaen.

    Harmittaa vaan, että esim. kaffenkeittimet, leivänpaahtimet jne. hajoavat jopa alle vuodessa, jos on kehno tuuri! Merkistä siis riippumatta eikä niillä vältt. ole vuoden takuuta – muistaakseni jossain oli 6 kk, jossain ei ollenkaan…