Kulutusjuhla

”Pakkausmerkinnät kannattaa syynätä – mutta ei niihin silti voi aina luottaa”

Pörrö kommentoi Kuluttajaliiton esiin nostamaa einesaihetta: ”Ilmeisesti vielä on paljon sellaisia henkilöitä, jotka eivät lue pakkausmerkintöjä koska näyttää tulevan omallekin tuttavapiirille yllätyksenä että sekä Atrian että HK:n einesjauheliha on pääosin kanasta ja nahkasta tehtyä.

On totta, että pakkausmerkinnät erityisesti eineksissä ovat tahallaan harhauttavia. Esimerkiksi monet tuotteeet on pakastettu ennen suojakaasuun pakkaamista joka estää niiden uudelleenpakastamisen. Monet leikkeet ovat jauhon kanssa leivottuja tuotteita, eivät suinkaan mistään lihasta leikattuja siipaleita kuten kuluttajat luulevat. Marinoimattomiin lihasuikaleihin on joissain tapauksissa lisätty suolaa ja natriumglutamaattia pakkausvaiheessa. Lidlin pakasteissa huomasin viikolla olevan useissakin lainvastaisia pakkausmerkintöjä joissa lihan marinaadi kerrottiin mudossa ”mausteet” vaikka tiedän tuotteissa olevan mm. selleriä joka pitää sekä direktiivin että kansallisen lain mukaan merkitä.

Silmät auki kannattaa olla eikä siltikään aina voi uskoa siihen mitä pakkauksissa sanotaan. Mutta pelkkä kirjan nimi ei kirjaa tee eikä tuotteen nimi takaa tuotteen alkuperää. (Mari Koo)

4 Comments

 1. ”Syökää kanaa…” Ei voi muuta kuin naureskella. Ihmiset syö mitä vaan. Mitä yksinkertaisempaa ja kasvispainotteisempaa ravinto on, sitä selvemmin ainakin voi nähdä mitä syö. En menisi niin pitkälle kuin kamu, joka syö vain kuumentamatonta ja elävää ravintoa, mutta edes ennen kasvissyöjäksi ryhtymistä en ostanut kaupan pakattuja lihoja. Oli ne vaan niin epäilyttävän näköisiä limoja.

 2. Toisaalta voisi ajatella, että on parempi käyttää broilerista ravinnoksi myös nahka kuin heittää se pois. Ihan syötävää se kuitenkin on, ja monet syövät nahan myös esimerkiksi grillatusta broilerista.

 3. Anu, oon ihan samaa mieltä siitä, että hienoa vaan, jos eläinten osat käytetään mahdollisimman tarkkaan ravinnoksi. Toivottavasti jauhetaan jatkossakin, jos sitä lihaa ja broileria kerran niin vankasti halutaan popsia.

  Eli siis suurin ongelmahan tässä oli tuo pakkauksen tapa johtaa kuluttajaa harhaan eli jättää kertomatta ne tärkeimmät ainesosat.

  Zepa, jep, simppeliys on pop! Ja kasvikset on kans pop!

 4. Osat voidaan käyttää tai ”käyttää” hyvin hyödyksi.

  Natriumglutamaatilla ja muilla prosessikemikaaleilla kokoon koostettuihin eineksiin en koske pitkällä tikullakaan ja kanasuikaleetkin leikkaan kotikeittiössä itse suoraan rintapalasta tai muusta selkeästä kokolihasta mutta matkoillani olen maailmalla paikallisia kokemuksia suosiessani törmännyt useisiin vähemmän rikkaan historian seutukunnan perinneruokiin joissa nimenomaan on keskitytty hyötyeläimen ja esimerkiksi kanan mahdollisimman täydelliseen hyödyntämiseen ja eivät nuo ole yhtään hullumpia olleet kun mukana on ollut aitoa keittotaitoa ja tahtoa tehdä ruokaa, ei prosessoitua harmaata massaa nopeasti ja halvalla.

  Aina välttämättä ihan jokaista aterian komponenttia en ole kyllä aina onnistunut tunnistamaan mutta pitkä haudutusaika ja oikeat raaka-aineet + luonnosta kerätyt mausteet ovat toistaiseksi aine tehneet temppunsa ja mm tuo kanannahka ohueksi suikaloituna toimii melko mainiosti eräässäkin alppien kainalossa alkunsa saaneessa kasvis-jämäpala-padassa jonka sivistytnyttä nimeä en enää valitettavasti muista…