Kulutusjuhla

Ilmaista ruokaa takapihalta eli nokkosia keräämässä

Olen lapsena tottunut keräämään nokkosia, joten miksi ilmaista ja terveellistä ravintoa ei siis poimisi talteen myös aikuisena. Etenkin, kun nokkoskasvusto sijaitsee aivan oman helsinkiläiskodin vieressä.

Todennäköisesti joku nyt älähtää, voiko muka keskeltä kaupunkia poimittuja kasveja syödä. Mielestäni voi: en usko, että niihin olisi kertynyt niin merkittäviä määriä haitallisia aineita, etteivät nokkosten hyvät ominaisuudet voittaisi. Kyseinen nokkosapajani ei sijaitse vilkkaasti liikennöidyn tien varrella, eikä siihen esimerkiksi koirat pääse tekemään tarpeitaan.

Sitä paitsi moni virallinen viljelykasvi tuotetaan erilaisten lannotteiden ja kasvinsuojeluaineiden voimalla olosuhteissa, joista en todellakaan voi olla varma.

Nokkosen ryöppäystä suositellaan, sillä se vähentää polttavuutta ja nitraatteja. Pakollista se ei kuitenkaan ole: törmäsin mm. nokkosraakapeston ohjeeseen.

Nokkonen on terveellistä

Pinaattiin verrattuna nokkonen on paitsi ilmaista villiruokaa, niin myös ravinteikasta. Muutamia poimintoja eli ravintoarvot / 100 gr (lähde Fineli):

Pinaatti/Nokkonen
Energiaa 45/36 kcal
Proteiinia 1,6 / 5,9 g
Kokonaiskuitu 1,3 / 4,1 g
Kalsium 88 / 594 mg
Rauta 1,3 / 4,4 mg
C-vitamiini 60 / 175 mg

Videolla takapihaa ja piirakkamaistatusta

Videolla selittelen nokkosesta ja esittelen tofu-nokkospiirakkani. Koehenkilö Sami, joka ei muistinsa mukaan ole koskaan syönyt nokkosta, arvioi videon päätteeksi makuelämyksen. Videolla vilahtaa myös hoidokkikissani Villi.

Leivon usein hiukkasen holtittomalla asenteella eli en noudata tarkasti mitään reseptiä, vaan sovellan fiiliksen ja kaapista löytyvien ainesten mukaan. Tällä kertaa resepti oli jotakuinkin seuraava, mutta siis toki voi käyttää esimerkiksi omaa suosikkipiirakkapohjaa.

Nokkos-tofupiirakka

Pohja

1 dl kaurahiutaleita
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl grahamjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 tl valkosipulijauhetta
0,5 dl öljyä
1 dl soijamaitoa

– ainekset sotketaan tuossa järjestyksessä ja taputellaan jauhojen avulla voidellun vuoan pohjalle (irtopohjavuokani on halkaisijaltaan 24 cm)

Täyte

n. 150 gr ryöpättyä nokkosta (reilu litra tuoreena)
hieman tuoretta basilikaa (oli jämät, niin käytin tähän)
n. 200 gr tofua, jonka olin antanut marinoitua sitruunamehu-öljy-soijakastike-timjami -seoksessa muutaman tunnin
pari ruokalusikallista auringonkukansiemeniä
2 pientä sipulia
2 dl kaurakermaa
päälle vähän rouhittua pippuria

– nokkonen ja basilika silputaan ja levitetään pohjan päälle
– hienonnettu sipuli, murennettu tofu ja auringonkukansiemenet seuraavaksi
– päällimmäikseksi kaurakerma ja pippurit

– paistetaan 200 asteessa n. 20 min

Tämä piirakka oli edullinen, ehkä kokonaisuudessaan maksimissaan 3 euroa. Käytin Hakaniemen etnisistä kaupoista löytyvää halpaa tofua (500 gr n. 1,50 e eli piirakkaan alle euron verran tofua), kaurakerma maksaa muistaakseni reilun euron. Nokkonen oli ilmaista ja muut ainekset sellaisia, etteivät näin pienissä määrissä kovin paljon maksa, vaikka olisivat luomuakin.

8 Comments

  1. Toinen loistava ja vielä helpommin saatavilla oleva raaka-aine on vuohenputki, joka käy raakana salaatteihin. Sitä voi käyttää myös pinaatin tai nokkosen tapaan lämpimiin ruokiin, mutta se ei vaadi ryöppäystä. Pelkkä huuhtelu riittää. Suosittelen lämpimästi.

    Voikukka-aika on myös kohta parhaimmillaan. Kannattaa tehdä avautuneista kukinnoista tempuraa. On aivan käsittämättömän hyvää!

  2. Vuohenputkia en ole tainnut itse kokeilla (ei kasva mun takapihalla :P), mutta pitää ottaa tänä vuonna listalle. Voikukkaa on tullut, mutta tempure on uusi tuttavuus.
    Poimulehtiä ja maitohorsmaa olen myös popsinut. Ja riittäisihän noita muitakin villivihanneksia ja -yrttejä. Näinä aikoina olisi ihan kiva asua jonkun metsän ja niityn reunalla 🙂

  3. Zepa, arvasin, että tykkäät, kun Villikin vilahtaa 😀

    Noorakin julkaisi tänään nokkospizzan valmistusohjeet eli Uusi Musta sattui kokkaamaan samanhenkisesti samaan aikaan 🙂

  4. Eipä ole nokkoset tulleet keittiössä vastaan sitten lapsuusvuosien, jolloin äitini keitteli niistä soppaa. Pitäisi varmaan kokeilla, kun pihan eri nurkilla rehottaa jo melkoisia nokkosviidakon alkuja. Tuo Nooran pizzakin tuntuu kiinnostavalta 🙂

  5. Niin hyvää ettei sanotuksi saa 😀

  6. Videot on aian kiva lisä, mutta myönnetään: erityisesti arvostan videoita, joissa esiintyy kissa 🙂

  7. Nokkonen on ihan huippua! Käy miltei ruokaan kuin ruokaan, maukas ja ravinteikas ruokakasvi. Eikä ryöppäyskään ole välttämätöntä. 🙂