Kulutusjuhla

Aurinkofiilistä sateenvarjolla tai tavaralaskuri kodin kamojen hallintaan?

Paha kollektiivi on julkaissut taas parikin kulutukseen kytkeytyvää ideaa. Ensimmäinen on aurinkosateenvarjo: ”Sateenvarjoa voi kuitenkin käyttää mukavana henkilökohtaisena tilana kesän tunnun luomiseksi. Sateenvarjon sisäpintaan voidaan piirtää aurinko ja kukkia. Lisäksi sateenvarjon kahvassa oleva kaiutin voi heijastuttaa kesäisiä 3D-ympäristön ääniä varjon kuperan pinnan kautta kuulijan korviin.” Toinen on tavaralaskin: ”Kameratunnistimien avulla toimiva (lentokentiltä voi varmaan benchmarkata sopivaa tekniikkaa) tavaralaskuri tunnistaa automaattisesti mistä tavaroista on kyse, pitää selvillä tilaan tuotujen yksikköjen määrän ja hälyttää, jos se ylittää käyttäjän asettaman ohjeellisen arvon. Tällä tavalla laskuri auttaa asukasta välttämään överit niin jääkaapin, vaatehuoneen kuin kirjahyllynkin täyttämisessä.” (Mari Koo)

1 Comment

  1. Tavaralaskurin tyyppisestä ratkaisusta oli Amsterdamissa Philipsin tulevaisuuden talo -konseptissa hieno versio. Kaikissa tuotteissa oli pieni RFID-piiri ja kodinkoneet, huoneet ym. keskustelivat näiden piirien kanssa radioaalloilla. Yhtenä käytännön demona oli tilanne, jossa käyttäjä nakkaa ison kasan valkoisia vaatteita pesukoneeseen, mutta sekaan on jäänyt huomaamatta punainen sukka, jonka pesukone tunnistaa ja ilmoittaa asiasta käyttäjälle.

    Jääkaapissa RFID olisi toki aivan loistava, mutta pitkälle pääsisi jo jääkaapissa olevalla viivakoodinlukijallakin. Näyttö vielä kaapin oveen, josta näkee kaapin sisällön ja milloin tavarat ovat menossa vanhaksi, niin ei tarvitse suotta päästää suurella sähköllä tehtyä kylmää ilmaa ulos kaapista vain kurkatakseen, onko siellä mitään syötävää.