Kulutusjuhla

Gojimarjojen torjunta-ainemäärät ylittivät HS:n testissä sallitut rajat

Päivän Hesarin Hinta&laatu -sivu on testauttanut gojimarjoja (digilehden maksullinen artikkeli):

”Helsingin Sanomien teettämässä tutkimuksessa paljastui, että gojimarjoissa on paljon muutakin kuin huikeat määrät ravintoaineita: kaikissa tutkituissa marjaerissä oli torjunta-ainejäämiä reilusti yli EU:n sallimien rajojen.

Testissä oli mukana kolmen eri maahantuojan kiinalaisia gojimarjoja. Kaikista marjoista löytyi liian suuria pitoisuuksia hyönteisten torjuntaan käytettävää asetamipridiä. Kolme muuta torjunta-ainetta keikkui nipin napin sallitun rajoissa. ”

Torjunta-ainejäämät eivät ole niin suuria, että niistä olisi terveydelle haittaa, kertoo elintarviketurvallisuusvirasto Eviran Ulla Karlström.

Minäkin olen gojimarjani ostanut ja testannut. Koska kuivattu marja ei ole erityisen hyvänmakuinen (menee kyllä aamupuurossa), niin testaus jäi varsin lyhytikäiseksi. Pidän enemmän esimerkiksi mustikoista ja vadelmista tai kuivatuista karpaloista, myös puolukka on piristävää vaihtelua.

Viimeisen viikon aikana olen Helsingissä saanut poimittua jonkun verran vadelmia. Mutta en ole erityisen innokas marjanpoimija, joten mustikat ostan yleensä valmiiksi pakastettuna. Eikä itselläni ole edes varsinaista pakastinta, johon pakastus onnistuisi.

Gojimarjoista on tuttujen kesken puhuttu useamman kerran. Joku kyseli minulta, mistä niiden suosio johtuu. Epäilin, että tehokas markkinointi on tuottanut tulosta. Ilmeisesti gojien eksotiikka puree, ja maailmalta on saatavissa jonkinlaista tutkimustietoa marjojen ainesosista.

Suomalaisten marjojen tutkimus on vielä aika alkuvaiheessa, eikä täällä tietysti ole tapana edes suuresti hehkuttaa tuloksilla ainakaan ihan heti, vaikka ne olisivat myönteisiä.

Lisäys: Yietoa kasvinsuojelujäämien valvonnasta vuodelta 2008 voi lukea Eviran sivuilta. Rajat ylittäviä jäämiä on havaittu mm. thaimaalaisissa elintarvikkeissa, kuten tuoreyrteissä.

2 Comments

  1. Minäkään en ole oikein ymmärtänyt gojimarjojen hehkutusta. Minusta ne maistuvat siltään suoraan sanottuna pahoilta. Johonkin smoothieen niitä voi laittaa vähän jos laittaa sekaan muitakin marjoja, mutta silloinkin pitää olla tarkkana, ettei laita liikaa, tai lopputulos ei ole niin maukas. Kun taas kuivatut mansikat, kirsikat, karpalot ja mustikat ovat tosi hyviä, tuoreista marjoista nyt puhumattakaan. Metsävadelmaa ei voita mikään!

    Acaimehua olen maistanut ja se oli oikein hyvää, mutta sen hinnan ja sen kulkeman matkan huomioiden kotimaisten tai lähempää tuotujen marjojen suosiminen vaikuttaa fiksummalta. Milloinkohan suomalaistahot keksivät tehdä mainoskampanjan, jossa marjoja yms markkinoitaisiin nimenomaan superfoodina? ”Martat ja 4H esittää: kerää omat superfoodisi”.

  2. Mie tykkään gojimarjojen mausta. Napsisin niitä menemään isolla kauhalla, jollei vuorokautiset määräsuositukset olisi joskus eksyneet korviini.