Kulutusjuhla

Jäätelöpallon ei tarvitse olla jättisuuri

Olen nyt kesän aikana saanut pari kertaa jäätelökioskilta jättisuuren pallon (3 e), kun kioski on myynyt vain yhtä kokoa.

Ensin sitä ihastelee: vau, tällähän on kokoa! Mutta pian tajuaa, että isossa pallossa on heikkoutensa. Jäätelöpallojen koolla kisaaminen on siis mielestäni mennyt jo vähän liian pitkälle.

Etenkin hellepäivänä pallo alkaa sulaa välittömästi, ja sula jäätelö valuu sormille.

Lisäksi pallo on yksinkertaisesti liian suuri perusjäätelötarpeeseen. Kun sen on lopulta syönyt, olo ei ole välttämättä miellyttävän virkistynyt, vaan jäätelöähkyinen.

Isot pallot näyttävät myös etenkin lasten kourissa olevan hankalia, ja kioskien läheisyydessä näkyy jälkiä maahanpudonneista tuotteista.

Parasta on tietysti se, jos kioskilla voi valita normaalikokoisen pallon tai ison pallon. Esimerkiksi eilen Valion kioskilla pallo maksoi 2,40 e, ja sen koko oli juuri sopiva. Iso pallo olisi maksanut 3 e.

Tietysti jäätelöä olen kesän mittaan ostanut kotiinkin. Edelleen yksi kesän kylmistä suosikkiherkuistani on espoolaisen Pappagallon vadelmasorbetti, jota ainakin Helsingissä saa suuremmista kaupoista 0,9 litran pakkauksissa. Siitä voi sitten kauhoa itselleen juuri sopivan kokoisen annoksen.

6 Comments

 1. Ihme ryöstöhintoja. Esim. Ikeasta saa pehmiksen 0,5 €:llä, joka on kooltaan sopiva ja oikeinkin hyvää. Ei aiheuta ähkyn tunnetta eikä otsasuoni ala pullistelemaan kun kuulee hinnan.

 2. No joo, ei minua nyt sikäli haittaa se, että jäätelöpallo maksaa pari euroa, koska en niitä niin usein osta. Maksan mieluusti vähän enemmän siitä, että sopiva kioski sattuu kohdalle, kun fillaroi ympäri kaupunkia, eli ei siis tarvitse lähteä etsimään jäätelökioski.
  Ja peruskahvistakin maksan usein 1,50 – 2,50 euroa.

  Mutta siis ennemmin ottaisin kahdella eurolla pallon, jonka koko olisi vaikka puolet noista jättikokoisista kolmen euron palloista.

  Ikea pystyy tietysti myymään edullisemmin (jäätelökioskissa on varmasti enemmän kuluja kuin vakituisesti pidetyssä kahvilassa).

 3. Jätskiaddiktina minua ärsyttää jäätelönmyynnissä pallojen vaihteleva koko. Kokoon vaikuttaa paitsi ko. kioskin kauhan koko ja myyntipolitiikka, myös pallonpyörittäjä. Olen ihan samaa mieltä, että usein riittää normaali pallo, menisikö siihen jotain desin verran jätskiä. Mutta joskus on saatava SUURI pallo ja niiden kanssa saakin repiä hermoja: jossain ”kaupungin suurimmaksi” mainostettu pallo on tuon desin, toisaalla jättimäinen pari tennispalloa.

  Oma lukunsa ovat sitten ne pallonpyörittäjät, joiden pikapyöräytyksellä tehdyissä palloissa on ilmaa sisällä…

  Se vaan pitää tietää a) mistä ja b) keneltä saa mitä haluaa. Muuten ostaja on onnen armoilla, joskus rahalla saa mitä haluaa, usein ei.

  Ja lapsille pitäisi olla oma lastenpallo, joka maksaa euron ja on max. pingispallon kokoinen 🙂

 4. Löysin kesän parhaan sorbettipallon viime viikolla Forumin 3. krs, oliko se Carte d’Oria. Appelsiinisorbetti, mukana myös aplarin kuoren paloja. Oi miten HYVÄÄÄÄ 🙂 Menkää maistamaan!

 5. pienten pallojen puolesta

  Itse en hirveästi syö jäätelöä, mutta tänäkin kesänä olen suurimmasta osasta ostamistani irtojäätelöistä heittänyt osan suoraan roskiin. (Ehkä siksi tämänkin kesän kokonaissaldo on noin viisi jäätelöä.) Otan aina pienimmän, mutta hemmetti kun sekin on yleensä vähän turhan iso. Jäätelö on hyvää, mutta vain jos sitä ei saa liikaa.

 6. Luin jostain että Magin jäätelökioskeissa myyjät haluavat laittaa mahdollisimman suuria jäätelöpalloja siksi, että pallon hinta on niin korkea – saavat ostajat ainakin rahalleen vastinetta. Onko tämä sitten ruohonjuuritason taistelua hintojen nostamista vastaan?

  Mitä tulee hyvään jäätelöön ja sorbettiin, niin Ruoholahden kauppakeskuksen ala-aulassa on sellainen jätskibaari/kahvila. Tekevät itse omat jäätelönsä ja ovat aivan törkeän hyviä. Myyvät myös pakkauksessa kotiin, mutta valitettavasti styroksiset myyntipakkaukset eivät ole kierrätettäviä ja näin syntyy turhaa jätettä.