Kulutusjuhla

Flow-festivaalin panttijärjestelmä sorsii yökyöpeleitä

Helsingissä meneillään oleva Flow-festivaali on hoitanut tyhjistä juomapulloista aiheutuvan roskaongelman sinänsä ansiokkaalla tavalla: Niin oluttölkeistä kuin muistakin alueen ravintoloista myytävistä juoma-astioista maksetaan yhden euron pantti, jonka saa takaisin palauttamalla juomankuoren myyntipaikan tiskille. Koska pantti on huomattavasti korkeampi kuin ulkomaailmassa, on tyhjienkin pullojen tuominen alueelle kielletty.

Järjestelmän toteutuksessa on kuitenkin yksi ärsyttävä piirre: Kun alueen anniskelupisteet sulkeutuvat n. klo 2.30, ei illan viimeisten juomien, tai esimerkiksi päivän mittaan juhlakansan janoa sammuttaneiden vesipullojen pantteja enää saa takaisin mistään, vaan ne on heitettävä roskiin. Tölkkejä tai pulloja ei saa edes viedä ulos alueelta, jolloin niistä toki saisikin kauppaan palautettuna vain murto-osan maksetusta panttihinnasta. Miten olisi Flow-organisaatio, jos anniskelun päättymisen jälkeen alueella olisi vielä auki edes yksi panttien palautuspiste, mieluiten pääulosmenoväylän varrella?

3 Comments

  1. Flow voisi kopioida palautustiski-idean vaikka Ruisrockista: on tiskejä, joille pelkästään palautetaan. Nyt tyhjän pullon tai tölkin kanssa joutui norkoilemaan samassa jonossa janoisten kanssa. Ärsyttävää.

  2. Kyllä Ruississakin on välillä ollut melkoiset jonot niille palautuspisteille, vaikka erikseen ovatkin. Mua ärsyttää myös aina nuo omien pullojen kiellot. Tuntuu niin typerältä, ettei esim. vissyä saa kuumana kesäpäivänä viedä lainkaan festerialueelle. Tai edes omaa pulloa, jota voisi sitten täyttää vesipisteestä.

  3. Ilosaaressa palautuspisteessä oli aikamoinen ruuhka juuri pilkun aikoihin. Eipä siinä mitään, joku sai rahaa kun jaksoi jonottaa kun muut jättivät tölkkinsä hänelle. Tärkeintä lienee kuitenkin, että tölkit kiertää.
    Pullokiellot ovat taas ihan oma juttunsa, joka festareilla perustuu viranomaisten määräyksiin. Tai sitten festarin haluun tienata. Edellä mainitussa Ilosaaressa saa kyllä tyhjiä vesipulloja tuoda alueelle.