Ympäri internetiä on viime päivinä levinnyt linkki Fonectan sivulle, jossa voi peruuttaa marraskuun loppuun mennessä vuoden 2011 puhelinluettelon Helsingissä ja Tampereella.

Toveri Jaakko ehti jo virnuilla Facebookissa:

” Fonectalla ollaan varmaan jo aloitettu Grand One -ilmoittautumisen valmistelu nyt kun puhelinluettelon perumislomakkeesta on tullut yksi vuoden onnistuneimmista viraalikampanjoista.”

Sen verran moni on jo ilmeisesti lomakkeen täyttänyt, että sen perusteella luulisi painettavien luetteloiden määrän pienenevän.

Ensi vuonna ei siis enää ole pelkoa kahdesta luettelosta Helsingissä tai Pirkanmaalla, kun Fonecta osti Enirolta luettelot.

Vaiheinen ihmettelee, miksi peruutus pitää tehdä vuosittain:

”Puhelinluettelo on analogisen ajan väline, joka on hiljalleen hiipumassa samaan kastiin mustavalkotelevision kanssa. Kuin alleviivatakseen tätä retroilua Fonecta kertoo, että nettilomakkeella tehtävä ”peruutusilmoitus pitää tehdä vuosittain, koska mahdollisesta muutosta ei välity tietoa”.

Kun teen muuttoilmoituksen asianmukaisesti muuton jälkeen, useat yhtiöt ja viranomaiset saavat tiedon muutosta ja uudesta osoitteesta automaattisesti.

Miten niin Fonecta sellaista ei saisi, kun kerran vaikkapa Dekkarikerho sellaisen saa? Tuo vuosittaisen peruutusilmoituksen teettäminen ihmisillä, jotka eivät halua paperista puhelinluetteloa, vaikuttaa lähinnä pelleilyltä.”

Nettiperuutus on ollut mahdollista jo aiemmin. Kokemusten perusteella se ei ole toiminut sataprosenttisesti, joten kaiken varalta kannattaa ovessa pitää myös ”Ei puhelinluetteloa” -lappu. Pirkanmaan tai Helsingin ulkopuolella se taitaa olla toistaiseksi ainoa tapa kieltää luettelot.

Ehkä jo muutaman vuoden päästä luetteloista luovutaan tai systeemi muuttuu sellaiseksi, että luettelot jaetaan vain niille, jotka ilmaisevat ne haluavansa…