Eilen pääsin osallistumaan aktivisti Ralph Naderin, 76, aamiaistilaisuuteen. Mies uskoo edelleen vankasti kuluttajien ja kansalaisten mahdollisuuteen muuttaa maailmaa: kun riittävän monet vaativat, niin muutokset ovat mahdollisia. Lisäksi hän kokee esimerkiksi omien ostopäätösten vaikutusvallan arkiseksi tavaksi vaikuttaa.

Nader totesi, että monien kohdalla tarvitaan tietynlainen henkilökohtainen herääminen. Hän itse oli havahtunut autoteollisuuden epäkohtiin nuorena opiskelijana, kun monet kaverit olivat menehtyneet liikenneonnettomuuksissa.

Tietoa riittää, mutta toimintaa tarvitaan

Pelkkä havahtuminen ja ongelmien tiedostaminen ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan myös toimintaa.

”On ero niiden ihmisten välillä, jota tietävät eivätkä tee mitään, ja niiden välillä, jotka tietävät ja tekevät”, Nader sanoi.

Nader kritisoi suuryritysten ohella myös yhdysvaltalaista politiikkaa ja yhteiskunnan toimintaa. Valtio käyttää mielettömiä summia terrorisminvastaiseen työhön ja katuväkivaltaan. Samaan aikaan viikossa kuolee satoja ihmisiä USA:ssa siksi, että heillä ei ole varaa terveydenhuoltoon, ja omaa tuhoaan aiheuttavat myös esimerkiksi ilmansaasteet.

Nader ehdottikin, että saasteista pitäisi ryhtyä käyttämään sanaa ”väkivalta”, sillä ne ovat omalla tavallaan hiljaista väkivaltaa.

Aamiaisen aikana pääsivät esiin myös esimerkiksi lapsiin kohdistuva markkinointi ja Naderin vuonna 1971 perustaman Public Citizen-järjestön eri toimet, kuten vaikkapa tavaroiden taustoja selventävä Story of Stuff-projekti.

Nader osasi myös lähestyä pohjoismaista yleisöään hyvin kertomalla, että häneen 50-luvun taiteessa voimakkaasti vaikuttanut kirja kertoi Ruotsista. Kyseessä on Marquis Childsin Sweden: the Middle Way. Kirja julkaistiin 30-luvun lopulla, ja se käsittelee Ruotsin talous- ja sosiaalijärjestelmää.

Kun odotustaso nousee, osataan vaatia parempaa

Kuvaamallani videopätkällä Nader kertoo, että on tärkeää nostaa ihmisten odotustasoa siitä, mitä on hyvä elämä. Turvallisempia autoja ei osattu vaatia, ennen kuin ihmiset tiedostivat, että autot voisivat olla parempia eli heidän odotustasonsa autoista saatiin nousemaan.

Ralph Naderin vierailusta muualla:

Radio Vegan juttu Areenalla (tai kokonaisuudessaan Naderin ja toimittajan keskustelu)
Uusi Musta: Kansalainen Ralph Nader
Leo Stranius: Tekeminen on sanomisen korkein muoto
HBL: Ralph Nader: Galet att välja kärnkraft

Disclaimer:
Nader vierailee Pohjoismaissa energiayhtiö Kraft&Kulturin kutsumana, ja kyseisen firman ensi kuussa ilmestyvässä ensimmäisessä Huili-asiakaslehdessä on myös minun kolumnini. Eli siis tällaiset ovat yhteyteni Kraft&Kulturiin. Tämä blogiteksti ja video ovat täysin vapaaehtoista, omaa tuotantoani siitä innosta, että pääsin kuulemaan Naderia.