Kulutusjuhla

Hedelmien kestopussit yleistyvät, mutta omaan käyttööni ne eivät juurtuneet

Pari viikkoa sitten käväisin Valintatalossa Hakaniemessä, ja kiinnitin huomioni SPR:n kestohedelmäpusseihin. Hintaa ei näkynyt, mutta SPR:n nettisivujen mukaan kolmen pussin pakkaus maksaa 6,90 euroa.

Tietysti ajatus kestopusseista on periaatteessa kannatettava, kun kertakäyttöinen on tunnetusti kertakäyttöistä. Mutta tunnustan, että yrityksestäni huolimatta en ole omaksunut kestopusseja arkeen. Olen siis joskus aiemmin tehnyt valoverhon palasista parit pussukat, mutta laatikkoon ne lopulta jäivät.

Tähän on pari syytä, jotka liittyvät ennen kaikkea muihin jätteisiin.

Käytän hedelmä- ja vihannespusseja myös roskapusseina. Sinkkutaloudessa pussin koko on täysin riittävä, ja koska kyseessä on ohut muovi, on se järkevää kierrättää roskapussiksi sen sijaan, että ostaisi erikseen paksumpia pusseja.

Toinen käyttökohde ovat likaisten kissankuivikkeiden poiskuljetus. Hedelmäpussit ovat tähänkin sopivia: kissan laatikko on kuitenkin putsattava päivittäin.

Jos pusseja roskiskäytöstä huolimatta uhkaa kertyä kotiin, niin sitten kierrätän niitä kaupan kautta. Eli siis otan pusseja kauppakassiin ja kaupassa läiskäisen uuden tarran vanhan päälle. Näin sama pussi voi kiertää useamman kerran vaikka omenien kuljetuksessa.

Korostan, että kaiken roskan ja pakkausmateriaalin vähentäminen on edelleen järkevää. Mutta toisinaan voi olla jopa ekologisempaa toimia toisin kuin ensivilkaisulla tuntuisi. Toisille kestopussit varmasti sopivat, mutta silloin sitten joutuu hankkimaan sekajäte- tai energiajaeroskapussit erikseen.

8 Comments

 1. Omassa yhden miehen taloudessa hedelmäpussit ovat myös täysin riittäviä roskapusseiksi. Ostokset kannan kaupasta kotiin kestävissä puuvillakasseissa, muovipusseja en käytännössä koskaan osta.

 2. Mulla oli kestohedelmäpusseja joskus, öö, 15 vuotta sitten, kun niitä myytiin lähinnä luontokaupassa. Silloin ongelmana oli se, etteivät vaa’an tulostamat hintalaput pysyneet kiinni pussien liukkaassa pinnassa, vaan katosivat aina ennenkuin pääsin kassalle asti. Kuvan perusteella pussien materiaali näyttää aika samankaltaiselta, onkohan tuo ongelma jo ratkaistu?

 3. Anu, kyllä noissa ehkä joku ratkaisu tuohon ongelmaan oli, mutta en kyllä nyt muista, että mikä se mahtoi olla…

  Itse tein pusseihini sellaisen erillisen läpyskän jostain ohuesta muovinpalasta ja laitoin palan nauhalla kiinni pussin sivusaumaan. Siihen tarrat oli kätevä kiinnittää.

 4. Minä olen vähentänyt hedelmäpussijätettä niin, että en ota läheskään kaikille vihanneksille/hedelmille pussia lainkaan, vaan laitan kaikki hintatarrat samaan pussiin. Esim. banaanit, sipulit, erilaiset kaalit, paprikat ym. kulkevat ihan hyvin ilman pussia ja niiden tarrat voi laittaa vaikka tomaattipussiin. Kassan työtä helpottaakseni yritän laittaa tarrat vielä eri puolelle pussia niin, että ne on mahdollisimman helppo vetää siitä viivakoodilukijasta. Ja ne pakolliset pussit käytetään myös meillä roskapusseina, riittävät hyvin myös kahden hengen taloudessa.

 5. Neljän hengen taloudessa hedelmäpussi ei riitä roskapussiksi kuin vessan pikkuroskikseen, missä niitä toki käytetään. Kaikki talouteemme tulevat hedelmäpussit säästetään ja käytetään johonkin, voipa niissä kuljettaa vaikka naapurille sämpylöitä jos ollaan leivottu. Neljän hengen taloudessa kuitenkin menee niin paljon kasvikuntaa että hukkuisimme muovisiin hedelmäpusseihin jos emme niiden ohella käyttäisi myös valoverhosta ommeltuja.
  Se tarra tosiaan tahtoo lähteä helposti irti, mutta ei kai sen kassaa pidemmälle ole välttämätöntä kiinni pysyäkään.

 6. Meillä on yksi Ekolosta ostettu kestopussi, kaksi äitini virkkaamaa ja muutama itseni valoverhokankaasta ompelema. Läiskin tarrat esimerkiksi maitopurkkien kylkeen. Virkatut pussit ovat muuten hyviä, mutta ne painavat aika paljon. Ostokset kannattaa punnita ensin vaaalla ja laittaa vasta sitten pussiin. Muovisia pusseja kulkeutuu kotiin lähinnä toriaikaan. Ne mekin olemme käyttäneet roskapusseina.

 7. Meillä menee myös kaikki hedelmäpussit jatkokäyttöön, yleensä kissan jätöksille tai suojaamaan jo avattuja paketteja (jääkaappiin ja pakkaseen). Ruuat tulee kotiin kangaskassissa, roskapussit ostan rullana, halvempaa kun joka kertainen muovipussi.

 8. Kiitos vaan kaikille kommenteista taas kerran! Eli kuten ounastelin, tapoja on monenlaisia ja esim. talouden koko vaikuttaa käytäntöihin tässäkin asiassa.