Kulutusjuhla

Venäjällä lääkärit määräävät myös luonnontuotteita kemiallisten lääkkeiden lisäksi

Tuuli Hakulinen kirjoittaa venäläisen ja suomalaisen terveydenhuollon eroista. ”Suomessa lääkkeet on jaettu jyrkästi kahtia – apteekissa myytäviin, lääketeollisuuden tuottamiin ja myymiin lääkkeisiin ja luonnontuotteisiin, joita myydään vain Tarot-korttien ja muun humpuukin kanssa samalla hyllyllä esoteerisissä rihkamakaupoissa, ja joita ei saa edes kutsua lääkkeeksi. Venäjällä lääkärit määräävät hoitoon usein sekä kemiallisia lääkkeitä että luonnontuotteita. Luonnontuotteita myydään apteekissa yhtä asiallisessa muodossa kuin tavallisiakin lääkkeitä. Itsekään en pitänyt luonnonlääkkeitä oikeina lääkkeinä, ennen kuin sain hoidettua yrttiliuos Maraslavinia purskuttamalla kroonisen ientulehdukseni pois parissa viikossa. Tuloksen nähtyään suomalainen hammaslääkärini innostui ja pyysi tuomaan hänellekin tuliaisiksi pullollisen tätä ”ihmeliuosta”. (Mari Koo)

5 Comments

  1. Luonnonlääkintäähän on käytetty aina, kun vielä ei ollut teollisia lääkkeitä. Nyppii kuitenkin se, että asiallinen luonnonlääkintä ja homeopatia (siis se ”myyn sulle desin vettä, maksa mulle 1200e”) ovat arjessa yhtä termisotkua, koskaan ei tiedä kumpaa puhuja tarkoittaa…

  2. Se jakohan Suomessa menee niin, että ne lääkkeet, joilla tiedetään olevan oikeasti sairaudenhoidollista merkitystä, myydään apteekissa, ja ne, joiden tehokkuudesta ei ole näyttöä (poikkeuksena lähinnä tietyt ravintolisät, siis vitamiinit ja hivenaineet), myydään luontaistuotteina. Jos jostakin luontaistuotteesta havaitaan olevan todellista hyötyä, se luokitellaan uudestaan lääkkeeksi ja sen myynti muualla kuin apteekeissa kielletään.

    Luonnontuotteuden perusteella jako ei mene, sillä moni reseptilääke on pohjimmiltaan luonnontuote.

  3. ”Sairaudenhoidollista merkitystä” – tuota voisi osin tulkita myös sen mukaan onko lääke Kela-korvattava vai ei. Taannoin yksi oma korvattava lääkkeeni poistui korvauksen piiristä, ja kysyin Kelalta mikä on peruste. Kuulemma ei ollut tarpeeksi näyttöä, että se oikeasti toimisi kuten luvattu.

    (Hämäräksi jää, miksi se sitten aiemmin oli otettu korvauksen piiriin…)

  4. Luontaistuotteissa on homeopaattisiin verrattuna se ero myös, että niissä voi olla jotain vaikuttavaa ainetta. Niitä ei vain välttämättä ole kunnolla testattu, joten voi joissain tuotteissa käyttö olla omalla terveydellä leikkimistä.

  5. Apteekissakin tosin myydään tavaraa, jolla ei ole välttämättä mitään merkitystä hoidon kannalta. Hyvästä esimerkistä käyvät yskänlääkkeet, joiden tehoa yskän hoitamisessa ei ole missään tutkimuksessa vielä onnistuttu todistamaan.