Kulutusjuhla

Kuka tavallinen ihminen tarvitsee sähköhuopaa?

Suvi ihmettelee sähköhuopaa: ”Televisiossa mainostettiin eilen sähköllä toimivaa lämpöhuopaa. Tämä on kai ollut markkinoilla pidempäänkin, mutta itse törmäsin tähän hulluuteen vasta nyt. Siis mihin ihmeeseen kukaan voi tarvita sähköllä toimivaa lämpöhuopaa? Eikö huopien tehtävänä jo alkujaankin ole nimenomaan lämmittää? Tavalliset huovat ja peitot toimivat erinomaisesti tässä tarkoituksessa, joten miksi ihmeessä siihen pitäisi saada vielä jokin ylimääräinen lämmittävä ominaisuus ellei tavoittele saunaefektiä?” (Mari Koo)

5 Comments

  1. Sähköhuovalle on kyllä käyttöä Brittilässä, jossa monesti taloja ei ole talvivarusteltu juurikaan. Ikkunoista vetää niin että korvat lepattavat ja lämmitys ja eristys on monin paikoin tehty vähän sinne päin… Mutta suomalaisissa sisätiloissa harvemmin on sellaista. Aikanaan asuin pari vuotta puulämmitteisessä puutalossa ja siellä varmaan olisi sähköhuopa saattanut olla ihan mukava vehjes.

  2. Tavallinen peittohan ei todellisuudessa lämmitä, vaan säilyttää ihmisen oman lämmön ihon lähellä. Jos on epätavallisen hidas aineenvaihdunta tms., lämpöä ei synny normaaliin tapaan vaan ulkoinen lämmönlähde voi olla nukkuessa erittäin tarpeellinen. Olen viime aikoina miettinytkin, mahtaisiko sähköhuopa olla ekologisempi kuin patterin hehkuttaminen niin että huoneiston lämpötila pysyy helleasteissa.

  3. Tämä edustaa tyypillistä ”turhake-ajattelua”. Kun en itse tarvitse, kyseessä on turhake.

    Tällainen on kuitenkin oiva peli niille joilla on verenkiertohäiriöitä, sekä niille jotka haluavat pitää asuntonsa lämpötilan maltillisena. Jos ei ole lattialämmitystä, voisi ”sähkösukat” olla oivallinen vaihtoehto. Se, kuten lämpöpeittokin, on täsmälämmitystä, sen sijaan että lämmitetään koko kämppää tarpeettoman paljon, ihan vaan siltä varalta että jossain vaiheessa sitä saattaa tuollakin nurkalla taloa käppäillä.

  4. Meillä sähköhuopa on käytössä mökillä. kun talvella tai muuten viileällä tulee mökille, on sänky peitteineen jääkylmä möhkäle. Sähköhuovalla ensimmäinenkin yö on ihan siedettävä. Silloin kun huopa ei ole mökillä vanha isäni lämmittää sillä itseään ja tykkää kovasti. Todella kaukana turhakkeesta siis.

  5. Sähköhuopia on tainnut olla ainakin jenkeissä ja briteissä jostain 50-luvulta lähtien. Juuri tuo talojen suunnittelu, jossa talven pakkaskestävyyttä ei ole juuri huomioitu on varsin hyvä syy sähköhuovan ostoon. Vaikka en itse tarvitse sähköhuopaa, on kyseessä etenkin yhden hengen taloudessa mielestäni ekologisempi vaihtoehto mahdolliselle erilliselle lämpöpatterille, joka hohkaa 1-2 kilowatin voimalla lämpöä hajanaisesti koko asuntoon. Sähköhuopa kuluttaa huomattavasti vähemmän virtaa ja lämmittää juuri siinä missä sinä olet.