Kulutusjuhla

Luukku 3: Sosiaalisen median vastustus

Minä vastustan sosiaalista mediaa. Erosin Facebookista ja kärsimyksessäni päädyin perustamaan blogin ja kirjoittamaan aiheesta kaksi englanninkielistä (olin vielä silloin sosiaalisen median äidinkieltä vääristävän vaikutuksen alaisena) tekstiä. Tässä on ensimmäinen ja tässä suunnilleen sama sisältö astetta pitemmälle vietynä. Koitan urputusjoulukalenterissani keskittyä kuluttamiseen ja minulla on siihen liittyvät syyni (toistamiseen) avautua sosiaalisesta mediasta.

Näkökulmani sosiaaliseen mediaan on ”median kuluttajan”, sitä kun kulutetaan siinä missä muitakin medioita. Ennen muinoin, kun yksisuuntaisiin medioihin tuotettiin sisältöä, arvioitiin onnistumista hyvin alkeellisin mittarein (levikki, katsojaluvut, katsojapalaute). Yksilöity klikkausten seuranta kaksisuuntaisessa mediassa on oikeasti pelottavan tehokasta. En pelottavuudella edes viittaa yksilönsuojaan, vaan siihen, että mitä tarkempi mittari on käytössä, sitä vähemmän sisällön tuottajalle jää tilaa käyttää omaa harkintakykyään. Kun kaikki mediat yhtyvät sosiaaliseen mediaan ja sisällön tuottajat alkavat saamaan välitöntä palautetta, oppivat he tuottamaan aina vain helpommin ja helpommin kulutettavaa ja sitä kautta paremmin myyvää sisältöä. Median kuluttaja, joka on myös kansalainen demokratiassa, peukuttaa!

Pelkään myös että lähivuosina kuluttamisestamme tulee parasta ”käyttäjien tuottamaa sisältöä”. Syy tähän on hyvin yksinkertainen: Meiltä länsimaiseen elämään tottuneilta ei löydy kovinkaan hyviä mielipiteitä emmekä osaa niitä huonoja ilmaista, mutta varallisuutta meille on päässyt kertymään. Mitä jos vaikean statuspäivittelyn voisi korvata ääneen ostamisella? Kunhan saamme muutaman pankki-, kauppa- ja Internet-alan insinöörin samoihin pikkujouluihin, niin kuluttamisen sosiaalinen puoli tulee tapahtumaan automaation ihmeenä: ”Wesa Aapro just bought a Valio Rasvaton Luomu Maito and 5 other items. Read More, see images!”, mikset jo peukuta!

2 Comments

  1. Good site. I share on facebook.

    Feel free to vidit my homepage – shopping, Catalina,