Kulutusjuhla

Kun omakotitalon rakennuttaminen muuttuu painajaiseksi

Villa Painajainen -blogissa painiskellaan erittäin pahojen omakotitalorakentamisessa kohdattujen ongelmien kanssa (kannattaa lukea kokonaan, tähän mahtuu vain pieni lainaus): ”Jotain on pielessä, kun rakentaja voi täysin ilman omaa syytään joutua näin epäoikeudenmukaiseen tilanteeseen. Perhe ostaa urakan, joka tehdään väärin, palkkaa tunnetusta firmasta vastaavan mestarin, joka ei huomaa virheitä ja jonka kanssa kunnan viranomainen hyväksyy väärin tehdyn työn. Sitten kohde määrätään toimenpidekieltoon ja rakentaja jää kuukausikaupalla yksin vastuuseen kaikesta. Kaiken lisäksi suurin osa laiminlyönneistä tapahtui sillä aikaa, kun rakentajaperhe oli omassa leipätyössään ansaitsemassa perheelleen niitä rahoja, jolla maksaa rakennusmateriaalit, sopimuksen mukaisen urakkatyön ja vastaavan mestarin palvelut sekä rakennusvalvonnan määräämät maksut.

On mahdollista, että talomme joudutaan purkamaan, jos se osoittautuu korjaamista halvemmaksi vaihtoehdoksi. Lähipäivinä selvinnee, mitä korjaaminen tulisi maksamaan. Korjaaminen tarkoittaa paitsi ylimääräisiä kustannuksia, myös sitä, että alakerran neliöistä saattaa hävitä n.10 m2. Se on paljon se, koska talo suunniteltiin alunperin niin, ettei hukkaneliöitä ole.” (Mari Koo, kiitos vinkistä Heikille!)

1 Comment

  1. Tässä aiheeseen liittyvä projekti: http://pikkupietarinpiha.fi/

    PikkuPietarinPiha on reaaliaikainen videopäiväkirja perheenisästä, Pietarista, joka yrittää rakennuttaa taloa perheelleen, johon kuuluu lisäksi vaimo, koira ja 7 eläväistä lasta. Pietarilla ei ole mitään aikaisempaa kokemusta rakentamisesta. Tapahtumia ei ole ennakkoon suunniteltu eikä käsikirjoitettu.