Parveketomaatit, kerrostalojen yhteisviljelmät, ikkunayrtit – tänä vuonna monet näyttävän pistävän jyviä multaan tai kehittelevän muita viljelyratkaisuja niin kaupunkioloihin kuin maalle. Itselläni oli viime vuonna kalliolaisella takapihalla viljelylaari. Tänä kesänä samaa ei tule, sillä Sveitsistä poismuutto ajoittuu kesäkuun loppuun.

Mutta täällä on helppoa olla yrttiviljelijä, sillä tavalliset kaupat myyvät hyvää valikoimaa ruukkuyrttejä. Täällä ei myydä lainkaan niitä suomalaisia ruukkusalaatteja tai -yrttejä, vaan salaatit ja pienet yrttiniput ovat yleensä pusseissa. Sitten nämä ”keittiöyrtit” myydään isommissa ruukuissa. Tarjolla on myös luomuyrttejä. Yhden ruukun hinta on yleensä 2,5-4 euroa.

Helsingissä olen ostanut valmiiksi kasvaneita Hakaniemen torilta. Helpottaa kotitarveviljelyä, kun ei tarvitse keväällä jännittää, kasvaako taimet vai ei.

Viljelybuumin ansiosta monesta paikasta saa neuvoja ja vinkkejä, kuten esimerkiksi Kaupunkiviljelijiöiden Facebook-sivu tai Marttojen Kasvata kotona -kampanjasta. Momokodin sivulla on esitelty alaspäin roikkuvat yrttiruukut, kenkäpussiviljelmä ja viisi parasta tapaa viljellä parvekkeella.

Mutta käytännön ongelmia tietysti riittää. Esimerkiksi Viherpippurin Suvi mietti taannoin:

”Parvekkeemme ei ehkä ole aivan ihanteellinen kasvupaikka, sillä se on kesäisin erittäin kuuma. Aurinko paistaa lasitetulle parvekkeelle koko päivän ja lämpötila kohoaa helposti yli +30 asteen.

Nyt kaipaisinkin vinkkejä tälle vuodelle. Mitkä kasvikset ja yrtit pärjäisivät kuumalla parvekkeella, kestäisivät hieman kuivuutta ja olisivat kohtuullisen helppohoitoisia?”

Yrttipuskat toimivat muuten mainioina koristeina ravintolassakin. Pari viikkoa sitten ihastelin Zürichissa terassilla ravintolan pöytiä, joissa ei ollut kukkaruukkuja, vaan yrttiruukut. Eli vaikka ravintola ei voisi tehdä kattopuutarhaa, niin kivaa fiilistä asiakkaille saa pienillä teoilla.