Kulutusjuhla

Lapsen ensipyörä ilman polkimia ja apupyöriä

Baselissa ei kovin usein näe lapsia polkemassa kolmipyöräistä. Kertaakaan en ole tainnut nähdä apupyörällä varustettua lastenpyörää.

Sen sijaan kaikkialla näkee lapsia ”potkupyöräilemessä”. Näissä pyörissä ei siis ole polkimia eikä apupyöriä, vaan lapset antavat vauhtia ja pitävät itsensä tasapainossa omilla jaloillaan.

Toverini Tiinan (asuu täällä Sveitsissä pysyvästi) mukaan lapset oppivat näillä pyörillä paremmin pyöräilyssä vaadittavan tasapainon. Se on helppoa uskoa, sillä tietysti pyörä kaatuu, jos ei sitä itse pidä pystyssä.

Lasten (ja tavaran) kuljetuksessa yleisiä ovat erilaiset perävaunut. Tavarafillari-sivusto on kevään mittaan kirjoitellut vaunuista useaan otteeseen (mm. arvio Spectra-lastenkuljetusvaunusta), joten kannattaa lukea sieltä vinkkejä vaunun hankintaan.

9 Comments

 1. Moi,
  Loistotuote. Olen nähnyt näitä myös Islannissa. Mistähän saisi Suomesta? Onko pyöräliikkeissä?

  • Löytyy suomalaisista pyöräliikkeistä. Esim. Specialized Hotwalk löytyy monesta paikasta ja on laadukas alumiinirunkoinen potkupyörä.

 2. Saa kyllä Suomestakin, esim. Biltemassa olen nähnyt. Mutta meillä juniori potkupyöräilee ihan normaalilla pyörällä, josta on poistettu apupyörät ja polkimet, ja satula laskettu niin alas, että jalat ylettyy kunnolla maahan. Tasapaino löytyy äkkiä. Suosittelen!

 3. Meillä on tuollainen kuvassa näkyvä pyörä, ostettu osoitteesta http://www.puupyora.fi/ .

  Se on erinomainen peli. Luonteeltaan varovainen lapseni ei halunnut sitä vielä kaksivuotiaana ajaa, kun ei oikein tajunnut pystyssä pysymisen ideaa eikä yltänyt maahankaan kunnolla, mutta harjoiteltuaan talven sisätiloissa ja täytettyään kolme homma toimi heti kun pyörä ulos vietiin. Nyt kaikki päiväkotimatkat ym., jopa useamman kilometrin lenkit, taittuu tosi hyvin ja kasvunvaraakin on (satulaa saa nostettua).

 4. Lisään vielä potkupyörästä yhden pointin: kun lapseni ikätoverit harjoittelivat tavallisilla, apupyörin varustetuilla polkupyörillä, tuli vähän väliä kaatumisia ja muita ongelmia; apupyörien kanssa kun lapsi oppii vain sen polkemisen ja ohjaamisen, ei tasapainoa niin hyvin, ja sitten kun pyörä lähtee kaatumaan – kuten aina välillä käy apupyöristä huolimatta – ei ole oikein mitään tehtävissä. Potkupyörällä se tasapaino tulee ensin, ja arvelisin, että se on vähempien mustelmien tie.

 5. Kiitos vaan kommentoijille, itse en tietysti Suomen kaupoista ja tarjonnasta olisi mitään tiennytkään. Lapset kyllä näyttävät pääsevän kelpo kyytiä noilla eteenpäin 🙂

 6. Kiitos vinkeistä. Todella tyylikäs tuo puinen pyörä. Joku malli lähtee varmasti ostoon. Meillä on toistaiseksi opeteltu ylemmäksi nostetuilla apupyörillä mutta tuntuu että niitä kaatumisia tulee hieman liiankin kanssa vaikka tasapaino on lapsella parantunut.

 7. Sain käsiini tänä keväänä svetsiläisessä Velojournal-lehdessä julkaistun ensipyörien testin. Mukana oli kymmenen pyörää, hinnat noin 50-250 euroa. Yhtään näistä ei arvioitu surkeaksi.
  Tässä arvioidut pyörät paremmuusjärjestyksessä, erot esim. kärkiviisikossa olivat aika pieniä, hinnat siis Sveitsistä ja muunsin frangit suunnilleen euroiksi:

  1. Puky ”LR1 Br L”, 130 e
  2. Kokua ”Like a Bike” MTB, 232 e
  3. Twister-Holzlaufrad ”Wooden Training Bike”, 80 e
  4. Kettler ”Speedy 10”, 50 e
  5. JD Bug ”Nanny”, 80 e
  6. Avico ”Wooden Walker Bike”, 55 e
  7. Early Rides ”Classic”, 230 e
  8. JD Bug ”Trainer”, 80 e
  9. Eichhorn ”my first bike”, 80 e
  10. Jako-o ”Laufrad Cruiser”, 75 e

  Varmaan kiinnostuneet voi googlailla ja selvitellä, saako helposti nettitilauksena Suomeen, osa on esim. saksalaisvalmisteisia.

 8. Pukya myy suomessa http://www.pikkusiili.fi. Testivoittaja maksaa 100€.

  Linkki suoraan tuohon testiin http://www.velojournal.ch/pdfdownload_passwort.html?filename=2011_02/test_laufraeder.pdf
  salasana:velojournal_2