Kulutusjuhla

Kaasu- vai hiiligrilli? Maistatustestin mukaan valmiista tuotteesta on vaikea erottaa grillaustapaa

Anu Hopia oli mukana maistattamassa kaasu- ja hiiligrilleillä valmistettuja lihoja. Ihmiset saivat kertoa, kumpi grillaustapa miellyttää heitä enemmän ja sokkotestin perusteella sen, kumpi liha maistui paremmalta: ”Narinkkatorin maistajista 58 % arvioi kaasugrillillä grillatun possun niskan kahdesta vaihtoehdosta maukkaammaksi. Eikä siinä vielä kaikki: vain runsaat 40 % (41 % kaasugrillillä grillatuista ja 45 % hiiligrillillä grillatuista) arvasi makusuosikkinsa grillaustavan oikein. Masentavaksi tuloksen teki myös se, että 64% maistajista vannoi hiiligrillauksen nimeen. Ihmiset siis uskovat hiiligrillin tuottavan maukkaaman tuloksen, mutta tosiasiassa kaasugrilli näyttää jopa tuottavan aavistuksen verran maukkaamman lopputuloksen. Viimeistään romantikkogrillaajan pudotti polvilleen tulos, jonka mukaan vain 50 % maistajista valitsi suosikkigrillaustavallaan valmistetun lihabiitin makutestissä suosikikseen.
Tässä vaiheessa on hyvä tunnustaa, että henkilökohtaisessa elämässä minäkin olen hiiligrillauksen kannattaja. Myös minä nautin siitä hetkestä, kun aika pysähtyy kesäillan viiletessä ja porukka pitkän odotuksen jälkeen kerääntyy punaisena hehkuvien hiilien ympärille ja alkaa asetella esivalmisteltuja lihoja, kaloja ja kasviksia nokiselle ritilälle.
Minäkin kuulun siis niihin romantikkoihin, jotka vastoin parempaa tietoaan käyttävät hirveän paljon turhaa aikaa grillaukseen, kun saman tuloksen saa aikaan puolta lyhyemmässä ajassa ja vähemmällä vaivalla.
Paradoksi sisältää vastauksen. Hyvä ruoka ja ruokanautinto on muutakin, kuin kemiallisesti tai aistinvaraisesti sokkotestinä maistettu ruokatuote. Makumuistoon ja -nautintoon vaikuttaa tunnelma, tekeminen ja seura ehkä jopa enemmän kuin mitattava makuaistimus.” (Mari Koo)

1 Comment

  1. Ajan säästäminen on monesti yliarvostettua. Voisi jopa sanoa, että siitä on hassua edes puhua ruoan laittamisen tai nauttimisen yhteydessä.