Kulutusjuhla

Omakotitalon energiansäästöä taloudellisista ja ekologisista näkökulmista

Kaikenhuippu tekee ratkaisuja energiansäästöön esimerkiksi uudella lämminvesivaraajalla, joka on varustettu ns. aurinkolämpökierukalla: ”Itse koetan ajatella näistä energiasäästö-investoinneista siten, että jos vehkeellä on vaikkapa 10 vuoden arvioitu takaisinmaksuaika, ja oletettu laitteiston kesto on reilusti sen päälle, niin 10 vuoden päästä ne tuottavat jo 10 % voittoa joka vuosi. Tämä olettaen että energian hinta ei nouse, minkä se kyllä tulee tekemään. Toinen pointti on, noh, ekologisuus. Mitä vähemmän otan verkosta sähköä, sitä vähemmän hiilivoimalat myrkyttävät ilmakehää ja työntävät ilmastonmuutokselle vauhtia, vaikka tuulivoimaa yhtiöltä tilaankin.

Ja vaikka joskus tietysti kaikki hajoaa, niin kyllä tuollainen energiatehokkuutta parantava viritelmä nostaa kiinteistön arvoa, ainakin omassa mielessäni, jos ei ihan koko hankintahinnan verran niin ainakin osan. Jonkun mielestä se voi tietysti myös laskea kiinteistön arvoa (helvetin viherpiipertäjä-viritelmä joka ei kuitenkaan toimi, en osta).” (Mari Koo)

1 Comment

  1. Oho, projektini pääsi kulutusjuhlaan 🙂 Kiitos vaan, olen otettu. Mutta joo, tuossa samassa paketissa tuli myös ehkä tuotltaan vähäpätöisempi, joskin kiinnostavampi, ”uutuustuote” eli savukaasukierukka (hormiin laitettava lämpökeräöin joka kerää lämpöä leivinuunimme savukaasuista). Siinä on se hyvä puoli että se säästää sähköä juuri silloin kun on kylmintä, ja kulutus suurinta, eli talvella, jolloin myös puilla lämmitämme. Nähtäväksi jää, mitä sähkönkulutuksellemme (nyt noin 20 000 kwh/vuosi) käy kunhan saan laitteet kytkettyä.