Kulutusjuhla

Talouden etiikka on muuttunut

Kävin eilen Tampereella Tulevaisuuskylä -tapahtumassa kuuntelemassa Hyvinvointia ilman talouskasvua -keskustelua järjestämää keskustelutilaisuutta. Apulaispormestari Timo Hanhilahden, kansanedustaja Anna Kontulan, filosofi Tere Vadénin keskustleussa ei sinällään tullut kauheasti mitään uutta, mutta Hanhiladen yksi kommentti jäi mieleen: ”Talouden etiikka on muuttunut. Tänä päivänä tehtävä bisnes olisi ollut kriminalisoitua 40 vuotta sitten.”
Kommentti oli minusta mielenkiintoinen. Jos kerran politiikko on tätä mieltä, niin miksi sitten sellainen sallitaan? Miksi kännykkä saa kestää vain kaksi vuotta tai miksi pikavippejä saa ylipäätään välittää? Tai kulutusluottoja? Miksi markkinoinnissa saa nykyään niin röyhkeästi valehdella ja koskiskella lapsia sekä nuoria?
Jotenkin tuntuu, että kulutusyhteiskunnan ohjaus on lähtenyt politiikkojen käsistä ja valta on siirtynyt suurille pääomasijoittajille, jotka ovat saaneet tahtonsa läpi. Tuossa Hanhilahden kommentissa on minusta siemen sen pohdinnalle, että onko poliittinen päätöksenteko onnistunut viimeisinä vuosikymmeninä koskien kuluttajalainsäädätöä ja markkinoiden säätelyä. Olisi mukava kuulla kommentteja miten Kulutusjuhlan lukijat kokevat sen. Millainen olisi ideaalitilanne, jossa kuluttajuus olisi helppoa?

1 Comment

  1. Niin, tuossa voi olla perää. Itse olen tuskitellut tähän mennessä lähinnä sitä, että kaikki eettisen tuotannon muodot ovat erikoisuuksia ja peruste reilun lisähinnan nyhtämiselle. Epäeettinen tuotanto jonka taustalta voi löytyä mitä tahansa orjatyöstä ja kiellettyjen kemikaalien käytöstä lähtien on peruslaatua, jonka tarjoaminen ei sitten muka ole millään tavalla eettisesti ongelmallista.

    Siis mitä helv..?