Kulutusjuhla

Itsepalvelukauppoja: leipämyymälä ja tilapuoti

Marko Leppänen kertoo suomalaisista itsepalveluliikkeistä: ”Keskellä kymenlaaksolaista maaseutua, Haminan kuntaan kuuluvassa Metsäkylässä, on Jokiniemen leipä Oy:n ympärivuorokautisesti auki oleva leipä- ja pullapuoti, joka toimii ihmisen perushyvyyteen – tai pitäisikö sanoa perustervemielisyyteen – luotttavaisesti suhtautuvalla tavalla. Meininki on: astu sisään, valitse leipä ja pudota raha lippaaseen. Seutu, jolla tällainen voi toimia, ei voi olla luonteeltaan ei-kenenkään-maata, vaan yhteiseksi kodiksi tunnettu. Tai sitten yksinkertaisesti tyhjä ihmisistä. Kun syysilta pimenee, on lämpimästi valaistu puotikoppi epätodellinen näky maaseudun autiudessa. Jotain sympaattisen kaurismäkeläistä on koko pytingissä.[- – -] 
Itsepalveluperiaatteella toimii myös ainakin Labbyn kartanon monipuolinen tilapuoti Pernajassa ja, jos otetaan vieläkin rootsimpi esimerkki, Helsingin itäsaaristossa sijaitsevan Villingin kesäinen polunvarsimyyntipöytä kasvimaatuotteille.” (Mari Koo, kiitos linkistä Kaisa K:lle!)

1 Comment

  1. Tuuloksessa Tuulosrievän leipomyymälässä on myös toimintamalli: ota leipä/pulla, kirjaa ostoksesi vihkoon ja laita rahat lippaaseen.