Kulutusjuhla

Tee päästövähennys: luovu kaukolennoista

Kaikenhuippu-blogi patistaa luopumaan kaukolennoista: ”Aivan ylivoimaisesti helpoin, nopein ja halvin tapa pienentää kasvihuonepäästöjä monelle meistä suomalaisista on lopettaa kaukolentomatkailu kokonaan. Ei siihen sen kummempia selityksiä tarvitse. Lentomatkailu ei sinällään ole paljon henkilöautoilua pahempaa per kilometri, joskin paljon riippuu montako ihmistä on auton kyydissä (1). Autossa on yleensä noin 2 henkilöä, joskin työmatkat ovat keskimäärin pahimpia (2). Lentokoneella kuljetut kilometrit kuitenkin nousevat yhdellä kaukomatkalla äkkiä vastaamaan vuoden henkilöautoilua kotimaassa, per nokka. Yhdellä viikon reissulla saa siis helposti tuplattua liikkumisensa hiilijalanjäljen! Ajattele miten turhaa on sen jälkeen spekuloida vähän vähäpäästöisemmän auton perään, tarkkailla oman ajotavan taloudellisuutta, tai miettiä voisiko aamupalaleivän päälle laittaa juustoa, tai vaihtaa johonkin energiansäästölampun. Voikohan koko loppuelämän energiansäästölamppujen päästövähennykset tehdä tyhjäksi sopivalla kaukomatkalla?

Tiedän että tämä on paskamaista, matkailu on kivaa ja se avartaa maailmankuvaa, auringossa on kiva ja tarpeellista käydä tankkaamassa d-vitamiinia ja niin edelleen. Mutta jos aiomme edes haaveilla jostain useiden kymmenien prosenttien päästövähennyksistä, niin lentoliikenteen nykylaajuudessaan on loputtava.” (Mari Koo)

2 Comments

  1. Tän takia en omista autoa. Jää rahaa ja hiilijalanjälkeä kaukomatkailuun.

  2. Vierastan suuresti tuota ”jos teet x, niin y:n ja z:n tekemisestä ei ole mitään hyötyä”- ajattelua. Aina on parempi tehdä vähän kuin ei sitäkään. Aina. Ei kai tässä olla anekaupoilla vaan tekemässä se hyvä mihin omat voimavarat riittävät? Tietysti matkailua (etenkin huvin vuoksi) on hyvä vähentää, mutta jos jostakin syystä tulee kuitenkin lentäneeksi kaukomaille, on silti hyvä jos onnistuu ekologisoimaan elämää jossakin muissa asioissa. Minusta suuri ekosynti on edistää sellaista ajattelua, että jos ihminen tekee Pahan Teon x (vaikka lentää Tulimaahan), hänen on syytä unohtaa koko ympäristöystävällisyys elämästään ja tyytä kieriskelemään kelvottomuudessaan. Millä tavalla toivottomuuden ja riittämättömyyden sanoman saarnaaminen rohkaisee ihmisiä tekemään parhaansa?