Kulutusjuhla

Suosikkilahjat! 622 euroa jouluun! Älä osta vuohia!

Jouluaiheisia kulutustekstejä ja -juttuja pompahtelee silmiin yhä kiihtyvää tahtia. Näin Älä osta mitään -päivän aattona on sopiva hetki penkoa muutamat tekstit läpi.

Moni ostaa lahjat netistä

Noin puolet suomalaisista ostaa joululahjoja verkkokaupasta. Niin teen minäkin: pitäisi teettää häävalokuvista albumit ja antaa sellainen sekä omille että appivanhemmille.

Joulun hittilahjoja
, ainakin jos kaupoista kysytään, ovat älypuhelimet ja taulutietokoneet. Myös kapselikahvinkeitin (jota itse en arvosta) löytää tiensä yhä useampaan kotiin.

Suomalaisten joulubudjetti on viime vuoteen verrattuna kasvanut. Tänä vuonna jouluun pistetään keskimäärin 622 euroa. Suurin osa summasta kuluu lahjoihin.

Entä jos ei halua antaa tavaraa nurkkiin pyörimään?

Tuttuun tapaan HSY antaa vinkkejä aineettomiin lahjoihin, jotka eivät usein kuluta edes rahavaroja.


Saara ei suosittele viimeisintä teknologiaa
, vaan kestävämpiä tai syötäviä lahjoja:
”Jokainen saa lahjaksi satokauden herkkuja kuten hilloa ja likööriä, ehkä lisäksi palan kotitekoista saippuaa tai pienen käsityön kuten pari käsintehtyä tiskirättiä. Jokaisen lahja on suunnilleen samansisältöinen, mutta itse paketti on joka vuosi hiukan erilainen. Vuoden aikana käytössä kuluvat lahjat eivät kasvata krääsävuorta ja niiden hinta-laatusuhde on loistava. Eivätkä villasukkien, lapasten tai tiskirättien tyyppiset klassikot koskaan mene muodista pois.”

Toimisiko sitten vaatteista innostuneella lahjakortti vaatelainaamoon?

Ekokauppa Ekolon blogissa todetaan, että hyväntekeväisyyslahjana ei kannattaisi hankkia vuohta tai eläinlaumaa, vaan vaikkapa ennemmin lukutaitoa: ”World Land Trust korosti, että eroosioalttiilla alueilla vuohet ovat vain jatkoa ihmisten olojen pahenemiselle. Yleisesti eläintuotanto vie vähissä olevat vesi- tai ruokavarat entistä vähemmäksi.”

Joulu tuo kosmetiikan lahjapakkaukset


Virve toteaa, että kosmetiikkaosastoilla joulu näkyy näyttävinä lahjapakkauk
sina: ”Toiset firmat luottavat siihen, että pelkkä ”pienen extran” (yleensä kokeilukokoisten yhteensopivien tuotteiden) tarjoaminen riittää. Samalla kuluttaja tietysti myös tutustutetaan uusiin tuotteisiin, joihin hän saattaa myöhemmin itse investoida. Kun lahjapakkauksien ideana on, että koko setti irtoaa samalla hinnalla, kuin mitä normaalisti irtoaisi pelkkä itse tuoksu, voide tai mascara (joiden ympärille pakkaukset yleisimmin on rakennettu), on ”tarjous” tietysti jo kovin houkutteleva.”

Ja jos suunnittelet joulun aikaan matkustavasi junalla, niin liput kannattaa varata jo nyt.

– – –

Kuvassa veljeni Eko-Matin joskus lapsena askartelema tonttu, joka ilahduttaa jouluvuodesta toiseen!

2 Comments

  1. Hmm, noista vuohista. Minusta kuulostaa vähän oudolta asettaa vastakkain ruokaturva ja lukutaito (vaikka molemmat ovatkin tärkeitä asioita). Ymmärtääkseni eläimet joita eettisissä lahjakaupoissa annetaan, menevät saajille osana isompia projekteja joissa koko kylien laajuisia projekteja joiden pohjana on alkukartoitus kohdealueen tilanteesta ja ongelmista. Yleensä ne menevät perheille, eivät satapäisiksi laumoiksi. Karjankasvatustakin kun on monenlaista- mielestäni köyhän perheen ainoaa lehmää ei voi niputtaa samaan haittaeläinsarjaan isojen pihvitilojen laumojen kanssa. Hyväntekeväisyyseläimiä ei myöskään anneta syötäviksi paisteiksi vaan kasvatukseen- idea on, että eläimen kasvattaja saa eläimestä esim. maitoa ja lantaa, mutta myös myyntituloja poikasista ja ylimääräisestä tuotannosta. Usein alueet joihin eläimiä tuodaan ovat alueita joissa karjaa on vanhastaan kasvatettu (esim. monet Afrikan maat) jossa ihmiset ovat menettäneet karjan ja toimeentulonsa kuivuuden tai muun kriisin vuoksi. Mutta tietysti, jos varman päälle haluaa pelata, on saatavana myös puita, vessoja ja kasvimaita…

    • Joo, mulla on ihan sama mielikuva siitä, ettei niilä hyväntekeväisyyslehmärahoilla tms. suoraan sitä lehmää hommata, vaan menevät isompaan kokonaisuuteen. Eli siis eri hyväntekeväisyystuotteet ovat lähinnä helposti ymmärrettävässä (=markkinoitavassa) muodossa. Mutta laitoin nyt tuon kommentin esiin, kun ajattelin, että jos jotakuta nimenomaan häiritsee ajatus, että omat lahjarahat menevät johonkin epäekologisempaan.

      Ja siis aina noissa hyväntekeväisyyshommissakin on mielestäni hyvä jotain kriittisyyttä olla, vaikka itse en jaksakaan erityisesti syynätä eri tahoja ja heidän toimintaansa.