Kulutusjuhla

”Asuntokupla puhkeaa väistämättä”

Asuntokuplassa-blogi ennakoi asuntomarkkinoiden romahdusta.”Suomalainen on siis käsittämättömän tyhmä ja tätä ominaisuuttahan voi hyödyntää vaikka kuinka. Jo näiden tutkimusten valossa on täysin ymmärrettävää, että keskiverto suomalainen on asuntokauppoja tehdessään täysin uunona hyötyjätahojen (pankki ja välittäjä) propagandan kontrolloitavissa ja maksaa zombiemaisessa tilassa ihan mitä käsketään. [- – -] Asuntokuplan vakavin ja koko maan taloutta järisyttävä ominaisuus on sen väistämätön puhkeaminen. Asuntovelalliselle tämä pahimmillaan tarkoittaa sitä, että pankin tuputtaman ylisuuren velan vastineena toimivan asunnon hinta laskee reippaasti alle jäljellä olevan asuntolainan määrän, jolloin velallinen ei asuntonsa myymälläkään pysty enää kuittaamaan velkaansa pankille. Tällöin pankki lopulta pakkolunastaa asunnon itselleen, kuten 90-luvun lamassakin moni suomalainen velallinen sai kokea.” (Mari Koo)

10 Comments

 1. Näinpä. Asumisen hinta lähtee laskuun sinä päivänä, kun se opettaja, tai siivoaja tajuaa, ettei yli sadan tonnin kaksiossa ole mitään järkeä. Vaikka hintakuplan taustalla onkin ovela kaavoituksen tarkoituksellinen rajoittaminen, vuokra-asuntojen tarkoituksellinen sääntely ja holtiton lainananto, on vastuu myös kuluttajilla itsellään. Surullisen usein olen kuullut, kuinka 200.000e laina ”ei oo paha”. Kyllä se nyt ihan älyttömän paha on jostakin remonttipommikopperosta.

 2. Kuplailijathan ovat eläneet veneen alla jo pitkään ja odottaneet malttamattomina sitä väistämätöntä hintojen romahdusta. Jo silloin kun minä vuonna 1997 ostin ensimmäisen kämpän olivat hinnat niin korkealla että jo kohta tulevat alas ja vauhdilla.

 3. Blogissa on todellakin perää. Asuntokauppa romahti vuoden alussa erittäin rajusti.

  ”Suurissa kaupungeissa pudotukset olivat suuria. Helsingissä asuntokauppoja tehtiin 19 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten , Turussa 26 prosenttia ja Tampereella jopa 31 prosenttia vähemmän.”

  http://www.talouselama.fi/uutiset/asuntomarkkinat+lassahtivat+tammikuussa++tampereella+31/a2088439

 4. Kuten linkin takana luki: Asuntojen neliöhinnat pysyivät tammikuussa loppuvuoden tasolla muutamaa paikkakuntaa lukuun ottamatta.

  Kauppa ei siis käy, mutta hinnat eivät silti ole laskeneet, ainakaan niin merkittävästi että siitä uutisoitaisiin. Itsekin olen odottanut asuntojen hintojen laskua siitä asti kun olen markkinoita, ja hintaennustuksia, ruvennut seuraamaan. Tosin 90-luvun lama aikana, kun hinnat todellakin laskivat, en vielä ollut asunnonostaja.

  • En usko, että pysyivät.

   Tilastokeskukselta saa näistä asioista suurimman totuuden. Olen ihmetellyt, kuinka vähälle uutisoinnille on jäänyt uusien asuntojen roima hintojen pudotus viime vuoden loppua kohti.

   ”Uusien kerrostalojen hinnat laskivat 4,4 prosenttia koko maassa edellisestä neljänneksestä. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 8,7 prosenttia ja muualla Suomessa 1,3 prosenttia. Hinnat laskivat eniten Itä-Suomessa, 9,7 prosenttia”

   http://stat.fi/til/ashi/2011/12/ashi_2011_12_2012-01-27_kat_001_fi.html

   Tuo on jo aika paljon rahaa nykyhinnoilla.

 5. Uusien asuntojen hinnoissa on hirmuisesti ilmaa ainakin pääkaupunkiseudulla. Kysyntä on ollut kova ja markkinat monopolissa. Hintojen lasku tuskin kovin kauaaa jatkuu, koska monopoli lopettaa rakentamisen…

 6. Aika näyttänee sen muodostuuko tästäkin taas yksi rommarikanava jossa julkaistaan vain niitä tilastokeskuksen graafeja joissa viimeisen näytteistysvälin kulmakerroin on negatiivinen ja unohdetaan mainita niistä seuraavan tilastojulkaisun tiedoista jotka eivät enää tue omaa agendaa..

  Tiettyä perspektiiviä näille voi hakea vaikka oheisen kokoelmalinkin takaa: http://keskustelu.suomi24.fi/node/4028693 😉

  • Sinäkö siis olet se, joka vimmatusti googlettaa asuntokuplassa -blogin nimeä ja näyttää ilmestyvän hädissään aina niille foorumeille, joissa blogin linkki on ollut esillä ja joista kävijöitä virtaa ? Tuntuu epätodennäköiseltä, että ihan sattumalta paikalle näyttää aina lennähtävän joku, joka selvästi hengen hädässä yrittää vaimentaa käsityksiä ylihintaisista asunnoista, kuin pankki ja välittäjät konsanaan. Ikävää, että sinulla on niin liian paljon pelissä tämän kuplahäkkyrän kanssa. Ei siinä hyvin tule käymään, se tiedetään kyllä.

   Jaksamisia.

   Elliot Ness

   • Vaikka olisitkin vainoharhainen ei se vielä tarkoita sitä että ne olisivat perässäsi.. En ole tuohon blogiin törmännyt muiden googlen palveluiden kautta kuin readeriin tilatun kulutusjuhlan rss-feedin kautta ja usko pois, minulla riittää parempaakin tekemistä kuin skannata satunnaisten blogien saamaa mediajulkisuutta googlaamalla googlauksen perään viidenpennin julkisuuden toivossa. Kritiikin toki voi nähdä suurena salaliittona jos haluaa kokea elävänsä elämää suurempaa tarinaa sen sijaan että occamin partaveitsellään heilauttaisi esiin sen yksinkertaisemman vaihtoehdon.. 😉

    Kommenttini vain kumpusi siitä miten tämä artikkeli palauttikaan mieleen ne sfnetin kultakauden loppuvuosien aikaiset keskustelut joissa jo about 12-13 vuotta sitten paikalle pesiytyivät nuo toivorikkaat rommaajat jotka etsivät kahvinporoistaan tai murmelinvarjoistaan ennusmerkkejä ja joiden uskonkappaleeksi muodostui sittemmin sen ainaisen varman seuraavan kevään, kesän, syksyn tai viimeistään ensitalven odottaminen.

    Talven lumet vain ovat vaihtuneet aika moneen kertaan tuossa välissä..

 7. Näinhän siinä näyttää käyvän, vaikka media ei aiheesta juuri puhu. Omistajilla ihan liikaa rahaa kiinni asunnoissa ? Lasku on ollut todella rajua tyypillisesti vakaina pidetyillä alueilla, jotka tosin edustavat myös kuplan korkeinta kohtaa.