JokuIhminen ostaa junalippunsa ihmiseltä, jos se vain on mahdollista: ”Internetistä en ole koskaan ostanut junalippua. Kaikissa asioissa en varmasti ole näin ”mallikelpoinen”, mutta pääsääntöisesti suosin pieniä liikkeitä*. (Itsenäisten kauppiais-käsityöläisten tarjontaa voisin tarvitessani hyödyntää enemmänkin. À propos, liikkeiden lisäksi huomion voi tosiaan kiinnittää myös valmistajien kokoon.) Harvinaiset tietotekniikkahankintani lienevät poikkeuksia säääntöön, joskin niissä taidan enimmäkseen olla ostanut käytettyä. Tämä ilmiö ei otsikosta huolimatta kuitenkaan ole yksin sankarikuluttajan vallassa.

*) Mitä suurempi kauppakeskus, sen vähemmän se työllistää, kuuluu talouden sääntö. Siksi uudet kauppakeskukset eivät tuo uusia työpaikkoja, vaan vähentävät niitä.

Vaikka olen jo pitkään tiennyt, että tämä on tulossa, tekee se minut silti surulliseksi. Se on kuvaava ja helposti ymmärrettävä esimerkki siitä, kuinka yhteiskunnassamme suunnitellusti teemme ihmisiä ”tarpeettomiksi”, ilman, että kuitenkaan yhteiskuntana olisimme varautuneet sosiaalisesti ja henkisesti tukemaan niitä ihmisiä, jotka pudotamme tyhjän päälle.” (Mari Koo)