Tällä viikolla on vietetty luomuviikkoa, ja itse käväisin Arla-Ingmanin aamiaistilaisuudessa pohtimassa, tekeekö lapsi perheestä luomun. Paljastetaan nyt tänne, millaisia sapuskoita eilen söin.

Kerrottakoon, että lapsen saaminen ei toistaiseksi ole meillä vaikuttanut valintoihin. Poika nauttii toistaiseksi vain rintamaitoa. Äidinmaito on nykyisin paljon ”puhtaampaa” kuin 20 vuotta sitten: äidinmaidon ympäristömyrkyt ovat vähentyneet yli 80 prosenttia. Äidinmaidon puhtaus on merkittävästi yhteiskunnallisen päätöksenteon ansiota, jolloin päästöjä on saatu vähenemään, ja sitä kautta vaikutus näkyy pitkälle (ravinnon kalavalinnat toki vaikuttavat). En sis jaksa suuresti murehtia, miten omat ruokavalinnat vaikuttavat maitoon, vaan pyrin monipuoliseen, suhteellisen terveelliseen ravintoon.

Ylipäätään olen suurempien kokonaisuuksien hahmottamisen kannalta. Niinpä meillä esimerkiksi syödään kasvispainotteisesti.

Arla-Ingmanin tilaisuudessa esitellyn tutkimuksen perusteella lapsi ei tee yleensä perheestä luomua. Lapsen saaminen saattaa hienoisesti lisätä kiinnostusta luomuun, mutta ero muihin ryhmiin ei ole kovin merkittävä.

Uskon, että kulutustottumukset eivät muutu hetkessä. Lapsen saaminen oletettavasti lisää luomukiinnostusta niiden joukossa, jotka jo muutenkin ovat luomun kannalla. Kuten kulutustutkijat muistuttavat, niin kulutusvalinnat pohjautuvat identiteettimme rakentamiseen, eikä lapsi varmaan muuta täysin kenenkään identiteettiä ja sitä kautta ruokakaupan valintoja.

Mutta siis kerrotaan nyt se eilinen syömiseni. Mainitsen, jos kyseessä on luomutuote.

Aamiainen
– Kaurapuuro: luomuhiutaleet, tavallinen kauramaito, mustikat (anopin poimimat), pähkinöitä, kylmäpuristettu luomurypsiöljy
– luomuruisleipä (Kanniston leipomo), päällä avokadoa
– vihreä luomutee

Lounas
– Ravintola Torin ahvenseljanka, mukana leipää

Iltapäivällä
– Soijacappuccino Kaffecentralenissa
– Pari suomalaista omenaa

Päivällinen
– Hernekeitto: herneet, luomuporkkanat, palsternakka, sipuli, selleri, luomukasvisliemikuutio, sinappi, mausteita
– Alkoholiton vehnäolut

Iltaherkuttelu päivän leivontasuorituksesta
– Korvapuusteja: luomumaito (saatu Arla-Ingmanin tilaisuudesta), luomuvehnäjauhot, leivontamargariini, sokeri, hunaja, luomuvoi, luomukananmuna, hiiva
– luomutee

Tuliko näillä valinnoilla luomukuluttajan leima? Olisihan listalla monta tuotetta, joita saisi luomunakin. Mutta joskus painaa enemmän hinta, joskus taas se, ettei lähi-Alepasta kaikkea löydy luomuna eikä muihin kauppoihin jaksa tai ehdi lähteä.

Ja joskus se, ettei luomu toisi lisäarvoa: anopin poimimat mustikat tai kotimaiset omenat ovat meille täysin kelvollisia ilman luomusertifikaattia.

Eikä ravintolassa syödessä valintoja juurikaan edes voi tehdä luomun perusteella.

En siis ole vakuuttunut, että kaiken ostaminen luomuna on se paras ja ainoa ratkaisu, vaikka monia tuotteita valitsen nykyisin automaattisesti luomuna.

Ravitsemuksellisesti minua voi tietysti moittia ainakin illan kolmesta korvapuustista. Mutta herkutteluun pätee mielestäni sama kokonaisuusajattelu: tuoretta pullaa saa syödä silloin tällöin reilumminkin.