Kemikaalicocktailin Noora havaitsi, että purkkapussin ”100 % xylitolia” ei tarkoita, että purukumi olisi makeutettu vain ksylitolilla. Monessa tuotteessa onkin keinomakeuttaja asesulfaami K:ta: ”Asesulfaami K lasketaan sekä makeuttajaksi että aromivahventeeksi. Sen vuoksi valmistaja voi tuoteselosteessa kikkailla niin, että makeuttaja ei virallisesti olekaan makeuttaja, vaan maun vahvistaja. [- – -] K-ryhmän Pirkka-purukumien seasta löytyy kuitenkin ylläri! Pirkan piaprminttu -xylitolipurukumi on vertailuni ainoa ei lapsille markkinoitu täysxylitolipurkka, jossa ei ole asesulfaami K- tai muita makeuttajia xylitolin lisäksi. Pussi on vaatimaton (kuva vasemmalla), mutta ehdottomasti paras tuote, johon vertailussani törmäsin. Muissa Pirkka-purkissa oli asesulfaamia.

Myönnän, että tajusin vasta tätä blogipostausta kirjoittaessa, että purkkarintama on paljon epäselvempi kuin olin kuvitellutkaan. Toivottavasti saamme tänne pian valmistajien näkemykset ja kommentit asiaan.

Pirkka-purkan ja muiden lastenpurukumien lisäksi on vielä yksi vaihtoehto, ehkä se paras. Leafin Herra Hakkarainen -xylitolipastillit ovat väriaineettomia ja aromit luonnollisia. (Mari Koo)