Kulutusjuhla

Kulutusvuosi 2012: Kapselikahveja, hyttysansoja, kosketusnäyttöjä sekä kierrätyksen tuskaa

Kosketusnäyttö tuli tutuksi yhä useammalla suomalaiselle kännykän tai tablettitietokoneen kautta. Monen kännykkä on nyt ns. älypuhelin, jolla käytetään nettiä ja sen myötä erilaisia sovelluksia, räpsitään kuvia ja silloin tällöin myös soitellaan.

Ohut televisio tuntuu olevan jo lähes normaali kodin varuste.

Kodinkoneiden mainonnassa havaitsin usein kapselikahvikoneita. Toisaalta kahvirintamalla on myös yksinkertaisemman laitteiston kannattajia: esimerkiksi AeroPress tuntui saavan näkyvyyttä.

Viime kesänä Suomen hyttysongelmaa ratkottiin teknologisin voimin. Hyttysansat osoittautuivat hittituotteeksi, jotka loppuivat kaupoista kesken korkeasta hinnasta huolimatta.

Pöpöjen hätistelyyn mainostettu, paristoilla toimiva saippua-annostelija voitti Luonto-lehden Vuoden turhake -tittelin.

Kodinkoneiden ja elektroniikkalaitteiden lisääntyvä määrä ja lyhyet elinkaaret aiheuttavat kasvavaa päänvaivaa. Muutama vuotta sitten kalliilla ostettu elektroninen vimpan voi osoittautua lähinnä ongelmajätteeksi. Vanhoja televisioita tai stereoita tyrkitään perusjäteastioihin, kun ei jakseta viedä niitä asiallisiin kierrätyspisteisiin, jotka usein ovat ainakin autottoman kotitalouden kannalta hankalissa paikoissa.

Välillä uutisoinnissa muistettiin myös se, että elektroniikan tuotannolla on suuria eettisiä ja ekologisia vaikutuksia.

Oma kodintekniikan vuoteni 2012:

Hukkasin vanhan iPhoneni, joten jouduin ostamaan uuden. Valitsin Samsungilta mallin, jonka pitäisi kestää myös kolhuja ja roiskeita.

Kotiimme ostettiin yleiskone. Jatkoimme elämää ilman televisiota, tablettitietokonetta tai kapselikahvinkeitintä.

Tulostimesta tuntui vähän väliä olevan musteet lopussa, koska mies joutuu sillä printtaamaan värikuvia. Väripatruunoiden myötä tulostimen käyttökustannukset tuntuvat kohtuuttomilta.

Taloudessamme on kolme tietokonetta, joista kaksi täyttää tänä vuonna kuusi vuotta ja yksi on pari vuotta vanha miniläppäri. Iän huomaa mm. vanhentuneina käyttöjärjestelminä ja tökkivinä toimintoina, joten tänä vuonna joudutaan tietokoneostoksille. Samoin meille on hankittava pölynimuri, sillä meillä on nyt ollut lainassa ulkomailla pitkään majailevan kaverin imuri, ja hän palaa Suomeen.

Keväällä kotikulmilla kiersi vaarallisen jätteen keräysauto, jonka ansiosta saimme kodista ulos mm. hajonnutta elektroniikkaa.

Vuoden turhakkeeseen törmäsin kesällä ravintolassa, enkä osannut sitä käyttää. Ravistin sitä ja sain vain paristot lennähtämään ulos.

6 Comments

 1. ”huomaa mm. vanhentuneina käyttöjärjestelminä ja tökkivinä toimintoina”

  Tai miten olisi tsekata osien päivitys ja Linuxin asentaminen?
  Lisää muistia ja ssd-levy niin johan taas juoksee.

  • Siis sinällään ajatus päivittämisestä ja lisäosista yms. on kaunis, mutta vaivalloinen, kun ei osaa.
   Mutta toki jos joku vapaaehtoisesti haluaa tulla meille pistämään koneita ajantasalle, niin mielellään palvelu otetaan vastaan!

   Miniläppärissä on Ubuntu: toimiihan se, mutta meillä pitäisi mieluusti olla muitakin käyttöjärjestelmiä käytettävissä tarvittaessa. Eli toinen isommista läppäreistä on Windows.

   Kolmas läppäreistä on MacBook (hajonneella cd-asemalla). Kesällä kyselin päivitysmahdollisuuksista, ja sen perusteella päivittäminen oikeasti ajantasaiseksi olisi kallista ja hankalaa, ja sitten se vanhenisi taas.

   Emme ole mitenkään tietotekniikan kanssa nysväämisesti innostuneita. Emmekä siis osaa, joten piti googlata, mikä ihmeen ssd-levy. Joten kaikki vaivalloisemmat työt (kuten sen Ubuntun asentaminen miniläppärille) on joutunut teettämään muilla.

   • Niin, korjaavathan jotkut autonsakin itse, ja aivan erityisesti rakastavat niiden rasvaisten osien rassaamista 🙂

    Meillä on lasten käytössä kohta yhdeksänvuotias Sony Vaio johon olen itsensä kanssa yhteensopimattomaan windowsiin tuskastuneena asentanut tökkivän linuxin, ja jonka ohjelmistopäivityksessä on joku rivi rikki. Linux-foorumilla puhutaan pelkkää linuxia. Konetta kävi katsomassa yksi uskossa oleva joka pyysi minua lähettämään hänelle skypellä sen virheilmoituksen jotta voisi siihen syventyä. Olen hieman epäluuloinen, koska sama tyyppi oli vuosia sitten saanut minut vakuuttuneeksi siitä että ladattavien paristojen hankkiminen on taitolaji, joka edellyttää intohimoista asiaan perehtymistä, hinta- ja Tekniikan Maailma -vertailujen opiskelua, ja sitten pitää vielä tietää mistä ostaa. Kunnes totesin ettei se nyt niin vaikeaa voi olla, ja marssin kodinkonekauppaan.

    Seuraava asiaan syveltynyt nörtti ehdotti kevyemmän linuxin asentamista. Todennäköisesti olen ostanut iPadin ennen kuin miehisellä asioihin perehtymisellä asioihin suhtautuva ystäväni on keksinyt miksi linuxini herjaa.

 2. Mari:
  Kai niitä linuxia osaavia tuttuja sinulla verkostossa on?
  Ellei ole, niin debianin, ubuntun, mintin tai muun forumeilta viimeistään löytyy.

  Macinkin voinee päivittää riippumatta siitä että onko siinä romppuasemaa vai ei. Se, mitä maksua apple päivityksestä haluaa onkin sitten eri asia. Muutaman kympin olleet yleensä?

  Asentamisen vaikutta en ymmärrä – winkun uusiksi laittaminenhan on huomattavasti vaivalloisempi kuin automaattinen linuxin asennus?
  (vrt. esimerkiksi http://unetbootin.sf.net , tekee koneen käynnistävän tikun ja klik-klik asentamaan vain. )

  Aktitehti (sic):
  Ihme dissaamista.
  Jos et itse osaa, niin kysy apua. Jos et luota apuun, kysy seuraavalta.
  Vaan ei, sen sijaan jauhat vain roskaa; ad hominem-herjausta sinua jo auttanutta kaveria kohtaan.

  Graafista puolta voi keventää ihan pelkästään vaihtamalla ikkunamanagerin.
  Esim. jos siinä oli KDE tai Gnome, niin tilalle vaikkapa XFCE.
  Kyllä, varmasti outoja nimiä ja juttuja jos ei tiedä, mutta google auttaa alkuun ja moinen asennuskin hoituu yhdellä komennolla/klikkauksella.

  • Kuten voit arvata, niin tuon yhden Ubuntun vuoksi olen hyödyntänyt ystävääni. Mutta en nyt kovin usein viitsi olla ruinaamassa atk-apua. Mac- ja Windows-osaajia on enemmän, joten selväkielistä apua niihin saa helpommin.

   Mac-päivityksestä: oma koneeni on kuulemma niin vanha, ettei siihen saa järkevästi asennettua uusimpia käyttöjärjestelmiä. Se, jonka saisi ostettua, vaatii cd-asemaa (eli ohjelmaa ei saa esim. netistä tai tikulla). Aseman saan tarvittaessa lainattua, mutta koska siis käyttis olisi aika iäkäs, niin tuskin sillä kovin paljon saisin pidennettyä MacBookin järkevää käyttöä.

   Jos joku meidän taloudessamme saa hermostumaan, niin se, ettei tietotekniikka toimi, eikä minua tai miestäni kiinnosta yhtään väkertää tai etsiä tietoa foorumeilta. Jep, ollaan laiskoja ja osaamattomia tässä suhteessa.

   Ja siis kokemukseni mukaan pelkkä Ubuntu-kone ei riitä kaikkeen siihen, mihin tietokonetta ohjelmineen meillä tarvittaisiin. Valitettavasti kaikki firmat ja systeemit eivät sitä automaattisesti tue, ja lisäsäätö hommien toimimaan saamiseksi on vaivalloista.

   Kannatan lämpimästi Linuxia ja sen ideologiaa, mutta valitettavasti käytännössä se ei ole osoittautunut kaikkia ongelmia ratkaisevaksi ja ajatuksen voimalla toimivaksi, kuten ei mikään muukaan tietotekninen järjestelmä 🙂

 3. Oma kosketusnäytöllinen Nokia oli käytössä jo 2011 lähtien, joten taisin olla ns. aikainen käyttöönottaja 🙂 Nyt ei sormet enää taipuisi näppäimille kun on tottunut rämppäämään ruutua.