Tavaraa on liikaa ja kaapit pursuavat. Tätä tuskailua harjoitettiin ahkerasti vuonna 2012, kuten jo monta vuotta tätä ennenkin (muistattehan esimerkiksi Sadan tavaran haasteen?).

Nyt ammattijärjestäjät lienevät jo tuttuja monille. Jos siis itse ei halua kotinsa tavaravuoria järjestellä, niin apua voi palkata.

Ja jos kotona ei tila riitä, niin varastoja voi vuokrata. Varastovuokrausbisnes on lisääntynyt, ja mieleeni on jäänyt viime vuodelta lehtijuttu, jossa nainen kertoi vuokraavansa varaston vanhalle sohvalleen. Ihmiset ovat siis valmiita maksamaan esimerkiksi 50 euroa kuukaudessa saadakseen pitää tavaraa jossakin, kun se ei oman kodin tiloihin mahdu.

Viime vuonna Helsingissä järjestettiin ensimmäistä kertaa Siivouspäivä. Päivällä pyritään helpottamaan omasta tavarasta eroonpääsemistä ja luonnollisesti löytöjen tekemistä muiden kamoista.

Vähäisen tavaran kaipuu sekä varastotilat näkyvät myös sisustusjutuissa ja muissa yhteyksissä. Esimerkiksi Designmuseon eilen päättyneessä Koti-näyttelyssä oli kahdeksalta ihmiseltä kysytty ajatuksia heidän ihannekodistaan. Ainakin kaksi mainitsi erityisesti sen, että kodissa olisi tavaraa vain vähän ja/tai se olisi piilotettu varastoihin.

Vähäisen tavaran puhe jatkuu varmasti tänä vuonna. Eilen Hesarissa ollut juttu dokumenttielokuvasta, jossa Petri Luukkainen vie kaikki tavaransa varastoon ja hakee yhden päivässä, näyttää jo innostavan ihmisiä. Hesari kyseleekin, mitkä ovat sinun tärkeimmät kymmenen tavaraa.

Omassa elämässäni:

Tavaran määrä kodissamme kasvoi ennenkaikkea uuden perheenjäsenen vuoksi. Asunnossamme on onneksi reilusti varastotilaa, kun makuuhuoneen parvikin toimii paikkana, jonne voi heitellä roinaa.

Onneksi osa lastenvaatteista on lainassa ystäväperheeltä, joten ne eivät jää omiin nurkkiin.

Kirpputoreille en jaksa raahautua myymään. Käyttämättömät vaatteet ja tavarat kuskaan nyssäköina hyväntekeväisyyskirpputoreille tai keräyksiin, annan kavereille tai arvokkaampien kohdalla kaupittelen netissä.

Siivouspäivästä meille päätyi ainakin ilmainen syöttötuoli.

Tuskailen säännöllisesti nurkissa olevaa tavaraa, mutta muiden muuttoapuna ollessani olen ollut tyytyväinen, etten ole koskaan innostunut esimerkiksi hamstraamaan kirjoja ja lehtiä.

– – –

Päätin kirjata ylös muutamia havaintojani viime vuoden kulutuskeskusteluista. Nämä ovat täysin omavaltaisesti ja fiilispohjalta valittuja sekä pohdittuja. Lisään tekstien loppuun myös ajatuksen siitä, miten kyseinen aihe näkyi omassa elämässäni viime vuonna. Tekstit löytyvät tagilla Kulutusvuosi2012