Kulutusjuhla

Vanhoja vaatteita voi palauttaa H&M-liikkeisiin: voisiko ideaa laajentaa muihinkin kauppoihin?

Tänään NYT-liite uutisoi H&M-vaateketjun tulevasta vaatekeräyksestä. Kuluttaja voi tuoda kauppoihin minkä tahansa merkin vaatteitannosta riippumatta. Vastineeksi yhdestä kassillisesta vaatetta kuluttaja saa 15 prosentin alennuskupongin

”Ensimmäisessä vaiheessa näitä liikkeitä ovat Helsingissä Itäkeskuksen, Galleria Esplanadin, Forumin ja Aleksanterinkatu 48:n H&M:t sekä Aleksanterinkadun H&M Kids. Kevään aikana kampanja laajenee myös muihin liikkeisiin.”

”H&M:n kumppani I:Collect noutaa vaatteet ja lajittelee ne jatkokäyttöön, kierrättää ne esimerkiksi siivousräteiksi tai autoteollisuuden vaimennus- ja eristysmateriaaleiksi tai ohjaa ne energiantuotantoon.”

Maailmanlaajuisesti H&M tiedotti vaatekeräyksestään joulukuussa. Jo tällöin se herätti myös kriittisempiä kommentteja. Samaa kommenttia on myös NYTin jutussa:

”Eikö kuitenkin olisi järkevämpää ostaa vähemmän vaatteita sen sijaan, että ostaa vaatteita, dumppaa ne H&M:lle ja ostaa kupongin rohkaisemana lisää?”

Minä toivon, että H&M:n kierrätys innostaa myös muita yrityksiä järjestämään vanhojen tuotteiden vastaanottoa ja niiden asianmukaista kierrätystä tai hyötykäyttöä. Eri yritykset keräävät välillä oman alansa tuotteita, kuten kattiloita tai lakanoita, mutta miksi tämä on vain kampanjaluonteista? Eikö monilla aloilla yritysten velvollisuus ja myös etu olisi toimia näin?

Mitään alennuksia toimintaan ei tarvitse yhdistää. Sen sijaan tarvitaan keinoja, joilla tavara kiertäisi paremmin hyötykäyttöön sen sijaan, että päätyy vain kaatopaikoille.

Ja tietysti se paras vaihtoehto olisi ostaa vain todellakin tarpeeseen, mutta se nyt tuskin ihan pian toteutuu.

STREET CLOTHING
Kuva: Lulu Vision / Flickr
Jutun muokkausta: korjattu eurot prosenteiksi, kiitos Jennille!

6 Comments

 1. Kuulostaa hyvältä projektilta. Minulle on aina ollu hieman mysteeri, että minne vaatteet voi kierrättää sen jälkeen, kun ne ovat oikeasti kaikilla mittapuilla käyttökelvottomia. Vai onko niiden kohtalo sekajätteessä?

  • Satunnaisesti esim. marttayhdistykset järjestävät lumppukeräyksiä, joihin voi viedä kuluneempiakin vaatteita. Mutta vakituisesti mikään taho ei kattavasti kerää lumppua.

   Eli siis valitettavasti sekajäte on loppuunkäytetyille vaatteille usein ainoa vaihtoehto.

   Ainakin Helsingin seudulla vaatteet voi pistää energiajätteeseen, jos sitä omassa taloyhtiössä kerätään: ”Rikkinäiset käyvät HSY:n energiajätteen keräykseen, lukuun ottamatta PVC-suojavaatteita, nahkaa, turkiksia ja Gore-Tex- ym. pinnoitettuja.” http://www.hsy.fi/jatehuolto/ohjeet/jatelajihaku/

 2. ”Eikö kuitenkin olisi järkevää ostaa vähemmän vaatteita” on huono kritiikki tässä yhteydessä, koska se on epärealistinen. Vähän kuin esittäisi täydellistä yksiavioisuutta ratkaisuksi sukupuolitautien leviämiseen. Olisihan se järkevää, juu, mutta kun harva meissä käytännössä on niin jumalaisen järkevä tässä kulttuurissa joka kannustaa ja jopa painostaa kerskakuluttamaan, tilanteeseen puuttuminen maanläheisemmin ottein voi olla paljon tehokkaampaa. 15 euron lahjakorttikin on minusta ihan hyvä porkkana, kun ei sillä kuitenkaan kassillista uusia vaatteita saa, edes H&M:ltä.
  Jos joku haluaa pyrkiä suurempaan järkevyyteen, yksi toimiva idea on sitoutua siihen että vaatteet käytetään ja kierrätetään kotona. Mahdollisuuksien mukaan vaatteita on hyvä opetella myös valmitamaan itse. Ostointoa hillitsee ihmeesti kun tietää ettei voi vain viedä tylsäksi käynyttä kolttua kirpparille vaan se pitää itse hyötykäyttää vielä ainakin kertaalleen. Jostakin syystä myös kynnys luopua hyväkuntoisesta itse tehdystä vaatteesta on varsin korkealla, ehkä siksi että itse tehdessä konkretisoituu se miten paljon työtä ja vaivaa yhdenkin vaatekappaleen tuottamiseen on mennyt.

  • Itse tehdystä luopuminen on todellakin hankalampaa. Omalla kohdallani itsetekemiseen on tosin vielä pitkä matka, mutta yritän sentään välillä muokata ja korjata vaatteita pidempään käyttöön.

   Olen kokenut pari perustaitoa tarpeellisiksi vaatevuoren hillitsemikseksi. Ensinnäkin sen kuuluisan oman tyylin löytäminen. Kun on käsitys siitä, millaiset vaatteet itselle sopivat ja missä viihtyy, niin välttyy virheostoksilta tai niiltä vaatteilta, joita ei pidä kuin hetken.

   Toinen on vaatteiden laadun tunnistaminen. Kaupan rekissä melkein mikä tahansa vaate näytää hyvältä, mutta toiset menettävät mallinsa parissa pesussa ja toiset kestävät pitkään. Tämä laatuhomma on tosin vaikeaa, mutta ajan kanssa silmä ja sormituntuma kehittyy. Lisäksi tämä on minulle yksi syy ostaa käytettyjä vaatteita: jos vaate on kestänyt toisen käytössä, niin se kestänee vielä minullakin.

 3. 15% alennusta, ei 15€. Tarkkuutta!

  • Kiitos, nyt korjattu! Jälleen ostoitus siitä, että jos iltasella hieman väsyneenä kirjoittaa tekstejä, pitäisi muistaa tarkistaa naputtelunsa kunnolla!