Ulkomaisten superfoodien suurin hehkutus taitaa jo pitkälti olla mennyttä. Mutta törmäsin Heidi Kärkkäisen opinnäytetyöhön, jossa oli vertailtu muutamia ulkomaalaisia superfoodeja ja niiden suomalaisia vastineita.
Jos siis joku vielä suuresti kehuu sprirulinaa, gojia tai maca-juurta, niin vastaiskuna voi kehua nokkosta, mustikkaa, lanttua ja parsakaalia.
Tiivistelmässä kerrottiin oleellisimmat tulokset:
”Nokkosen ravintoainepitoisuus oli huomattavasti suurempi kuin ulkomailta tuodun spirulina-levän. Hampun- ja pellavansiemenen ravintoainepitoisuudet olivat samanlaiset. Mustikan ja goji-marjan vertailussa selvisi, että kuivattu mustikka ovat ravintoainepitoisuudeltaan samanlaisia goji-marjan kanssa. Kuivatun maca-juuren vertailussa lanttu ja parsakaali olisivat kuivattuina ravinteikkaampia kuin maca. Suomalaisia ja ulkomaisia superfoodeja verrattiin myös kilohintojen perusteella. Tuontielintarvikkeet olivat lähes kaikki kalliimpia kuin kotimaiset vastineet, sillä esimerkiksi nokkosta ja mustikkaa saa Suomessa ilmaiseksi pienellä vaivannäöllä.”
Elina
Mahtavaa! Jospa tästä joku ottaisi onkeensakin.
-kummitus-
Sitä paitsi kuivattu mustikka on miljoona kertaa paremman makuista kuin gojimarjat. Erittäin subjektiivsen mielipiteeni ja makuaistini mukaan. ;-D
Mari Koo
Välillä tuntuu, että jostain mystisestä syystä kuvittelemme, että vain pahanmakuinen voi olla terveellistä 🙂 Gojimarjat ei minustakaan ole hyviä, sprirulinaa maistoin jonkun ”superterveyspatukan” mukana ja pahaa oli se. Macasta ei ole kokemuksia, mutta lanttu on aika jees!
Sussu
Kun joku vielä mittaisi Kiinasta tuotujen goji-marjojen raskasmetalli- ja myrkkypitoisuudet.
Mari Koo
Torjunta-ainejäämiä on ainakin mittailtu, aiheesta esim. tässä: http://kulutusjuhla.fi/2010/09/suomalainen-salaatti-saa-sisaltaa-runsaasti-enemman-torjunta-ainejaamia-kuin-gojimarja/