Kulutusjuhla

Arkivaatteiden laadusta, kuten sukista, kannattaa maksaa

Arkijärjen Jennin mukaan kannattaa maksaa usein käytettyjen vaatteiden laadusta: ”Esimerkiksi aiemmin ostin mahdollisimman halpoja sukkia, koska ajattelin että niiden käyttöikä on niin lyhyt, etten viitsinyt kuluttaa enempää rahaa kuin on pakko. Sitten havahduin siihen, että inhosin syvästi noita halpoja ja huonolaatuisia vaatekappaleita, joita kuitenkin pidin ylläni joka päivä. Tein täyskäännöksen ja aloin ostaa parhaita mahdollisia sukkia, enkä katsonut hintaa enää ollenkaan. Lopputulos on, että rahaa menee vuodessa ehkä 20€ enemmän, mutta käyttömukavuus ylittää kaiken entisen.[- – -] Olen tätä logiikkaa noudattaen investoinut muihinkin arkisiin vaatteisiin – talvikenkiin, alusvaatteisiin, untuvatakkiin – ja ollut tyytyväinen. Mielenkiintoista on myös se, että vaikka ajoittain ostaisi jotain kalliimpaa, näistä arkivaatteisiin käytetyistä rahoista ei tule koskaan huono omatunto. Kun tiedän, että ne kestävät käyttöä ja että ne pidetään loppuun saakka, ostos tuntuu oikeutetulta ja fiksulta.” (Mari Koo)

1 Comment

  1. tämä logiikka on klassinen ja hyväksi todettu, mutta se edellyttää, että kys. vaatetta todella pidetään ”loppuun asti”. jos se heitetään pois vuoden päästä koska ei enää miellytä tai sovi tyyliin, niin sitten pitää taas harkita taktiikka uudelleen. köyhän kannattaisi teoriassa ostaa kestävää mutta yksittäinen hankintahinta (esim. 450e talvitakista vs. 170e) voi olla kerralla liian kova. mutta nämä nyt sitten onkin kai muita ongelmia.