Kulutusjuhla

”Lyhyt datapaasto antaa menneen ajan auvosta parhaat palat”

Lauri Järvilehto valaisee menneiden muistelun ihanuutta ja edistyksen merkitystä: ”Ihanat väläykset nuotiotulesta tai älykännykättömästä kahvihetkestä muodostavat kontrastin arkeen, joka saa menneet elämäntavat näyttämään houkuttelevilta. Tosi asiassa teknologian kehityksellä on kuitenkin selkeä syy: se, että olemme halunneet ratkoa todellisia ongelmia. On kuitenkin aika siistiä, että on sähkövalo ja sisävessa, lentokoneet ja – kyllä – internet.

Nämä läpimurrot ovat vieneet ihmislajia hurjaa vauhtia parempaan suuntaan. Kyse ei ole myöskään vain siitä, että olisi vähän helpompaa kuin ennen. Myös inhimillisen kärsimyksen määrä on vähentynyt radikaalisti viime vuosikymmeninä, samalla kun yhä useampi voi tavoitella elämässään yksilöllisesti kiinnostavimpia päämääriä. [- – -] Pidä kerran tai pari kertaa vuodessa sellainen viikon breikki, että jätät kaikki datavitkuttimet laatikon pohjalle. Osta parin kympin peruskännykkä ja käytä sitä yhteydenpitoon. Osta hyviä kirjoja ja aikakauslehtiä ja satsaa laatuaikaan ystävien kanssa. Datapaasto antaa pääkopalle hetken tilaa rauhoittua ja antaa menneen ajan auvosta hetkeksi parhaat palat ilman, että menetät teknologian mukanaan tuomaa arjen edistystä.” (Mari Koo)

2 Comments

  1. Tästähän oli jonkinnäköinen kansanvillityskin nimeltä ”Media Free Week”. Siinä ihmiset paastosivat joka kuukauden ensimmäisen täyden viikon. Tai vaikka viikonloppuisin tai jotain.

    http://youtu.be/ILLi_aWlq3k
    http://www.ginferrara.com/projects/media-free-week/

    Olen haaveillut moisesta, mutta en vain saa aikaiseksi. 😀

  2. Onkohan mulla datapaasto aina jos nettiä ei lasketa (tosin facebook- ja twittertilejä minulla ei ole)? Kännykästä on datapalvelut kytketty pois, telkkari näyttää vain dvd:itä eikä radio toimi ollenkaan.

    Elän kuitenkin ihan tavallista arkea, ja kuvittelen jopa olevani maailmanmenosta kärryillä. Toisaalta minulla on kyllä aikaa möyriä kasvimaalla, lukea ja tehdä käsitöitä…hm…