Kulutusjuhla

”En luota halpaan kipulääkkeeseen”

Jari Parantainen kertoo, miten apteekissa moni asiakas ei halua ostaa halvinta särkylääkettä. Asiakas uskoo, että kallis lääke toimii paremmin, vaikka särkylääkkeiden vaikuttavat aineet olisivat samat: ”Hyllystä toki löytyisi myös Aspiriinin kanssa samanhintaista Buranaa. Mutta se ei kelpaa. Kalliimpaa olla pitää. Jos muu ei auta, asiakas valitsee askin, jossa onkin enemmän pillereitä.

Samat piruetit toistuivat joka viikko. Kyse ei ollut yhdestä tai kahdesta satunnaisesta sekoilijasta.” (Mari Koo, kiitos linkistä Kaisa K:lle)

5 Comments

 1. ”… vaikka särkylääkkeiden vaikuttavat aineet olisivat samat”.

  Nyt en ymmärtänyt. Eikös Aspirinin vaikuttava aine ole varsin eri kuin Buranassa?

  • En tässä lainauksessa osannut ilmaista asiaa riittävän selkeästi, kannattaa siis taas lukea koko teksti ja kommentit Parantaisen blogista 🙂 Mutta siis perusidea on se, että jotkut asiakkaat eivät luota lääkkeeseen, jos he mieltävät sen liian edulliseksi verrattuna johonkin toiseen.

 2. Uskomaton ilmiö, mutta näin olen ajatellutkin asian olevan, itseäni kyynisenä pitäen. Minä otan taatusti aina halvinta, jos on sama vaikuttava aine. Reseptilääkkeisiin liittyen: kiitos geneerinen substituutio!

 3. No niinhän se oli, lainausvaiheessa tekstiin oli tullut pieni hämäävään suuntaan osoittava uloke.

  Itse en ole tainnut ostaa Buranaa sen jälkeen kun samat mutta halvemmat ja koruttomammin pakatut tulivat hyllyyn rinnalle.

 4. Tajusin itsessäni samaa tässä yhtenä päivänä, kun selasin Anttilan tarjouskuvastoa. Siellä oli naisten merkkikävelykengät tarjouksessa 35 eurolla. Ensimmäinen ajatukseni: Noissa on varmaan jotain vikaa.
  Lääkkeiden kohdalla tajuan, että vaikuttava aine on sama. Kenkiä taas en suostu ostamaan mihinkään tarkoitukseen alle viidellä kympillä. Ja senkin viisi kymppiä pitää tulla alennuksen jälkeen siitä, kun kenkien alkuperäinen hinta on ollut vähintään 80 euroa.