sti on havainnoinut, miten kaikki elintarvikkeet eivät ole halvempia suuremmissa pakkauksissa: ”Viime aikoina olen huomannut, että Elovena-kaurahiutaleiden kilohinta on halvempi 1 kg pahvipaketissa kuin 2 kg säkissä. (Tai siis ainakin K-Citymarketeissa on.)

Jumbon Citymarketissa myydään elintarvikkeita suurtalouspakkauksissa. Esimerkiksi mustikoita voi ostaa 2.5 kg säkeissä kilohintaan 8,40 EUR/kg. Muutaman metrin päässä kuitenkin on mustikoita 200 g pusseissa hintaan 7,80 EUR/kg.

Valio appelsiinimehua saa lähikaupastani sekä 1,5 että 1 litran tölkeissä. Litrahinta on hieman halvempi 1 litran tölkissä.

Toisaalta kyllä kaupasta löytyy monta esimerkkiä siitäkin miten isommassa pakkauksessa yksikköhinta todellakin on halvempi.

Mistä tämä johtuu? Onko ”paljousalennus” ostokäyttäytymistämme siinä määrin hallitseva myytti, että kauppiaat voivat käyttää sitä hyväkseen ja huijata meidät ostamaan kalliimpaa tavaraa?” (Mari Koo)