Kulutusjuhla

Iittalan uudet lasit eivät kestä samalla tavalla kuin vanhat

JNiemisen mielestä Iittalan lasien laatu on huonontunut:”Nykyään sääntö on melkein se, että mitä uudempana Iittalan astioita on ostettu, sitä heikkolaatuisempia ne ovat. Iittala ratsastaa entisellä maineellaan, mutta on järjestelmällisesti tuhoamassa omaa uskottavuuttaan halventamalla valmistuskustannuksiaan.

Käytetty lasimassa on heikompilaatuista, työ aiempaa koneistetumpaa ja viimeistely huolimatonta.

Onneksi kirpputoreilta on yhä mahdollista löytää vanhempia astioita, jotka kestävät käyttöä lähes loputtomasti. Käytettynä ostetut laatuaikojen lasit ovat yleensä myös halvempia.

Monella on silti se käsitys, että uusi olisi parempaa. Useimmat kotimaisina design-tuotteina myydyt astiat eivät enää ole Suomessa valmistettuja. Malli on ehkä perinteinen ja Suomessa suunniteltu, mutta astiat valmistetaan halpamaissa.

Olen muutamia kertoja pudottanut 1950-luvulla valmistetun kotimaisen vesilasin esimerkiksi kivilattialle(!), jonka päällä on ohut matto tai parketille, jonka päällä ei ole mattoa. Vanhemmat lasit vain pomppaavat, eikä niissä näy säröäkään. Uudemmat lasit eivät aina kestä edes sitä, jos ne kaatuvat pöydälle.” (Mari Koo, kiitos linkistä Kaisa K!)

1 Comment

  1. Kylläpä kyllä. En ole vuosiin ostanut iittalan laseja, koska ne hajoavat käytössä. Reunasta lähtee pieniä lohkeamia ja se on vaarallistakin. Huuleen tulee helposti haava. Sain joskus kartiolaseja korvaukseksi, mutta helpommalla pääsee kun ei osta.