Sain ajokortin vuonna 1995 (kasvoin maaseudulla ja siellä ajokortin ajaminen oli itsestäänselvää, jotta pääsisi helpommin liikkumaan). Kortti oli kooltaan iso, joten se vaati aina riittävän ison lompakon. Vuosien aikana kortti alkoi myös hajoilla.

Kortti oli kuitenkin tarpeellinen mukanakuljetettava, sillä sen avulla todistan ikäni silloin harvoin, jos kaupan kassa kysyy papereita kaljaa ostaessani. Toki se tarvittaessa todistaa henkilöllisyyttäni myös muualla. Ajan autoa todella harvoin, joten autoilun vuoksi kortin kuljettaminen mukana ei ole välttämätöntä.

Lopulta päätin ottaa selvää, mitä uuden, luottokorttikokoisen ajokortin vaatisi. Sain yllättyä positiivisesti: koko homma hoitu netissä ja maksoi vain 20 euroa.

Ensin googlasin ajokortin uusimista. Se sanapari johti tietysti hieman väärille jäljille, koska ajokortin uusiminen on ihan eri asia. Mutta löysin Trafin sivuilta tiedon ajokortin kaksoiskappaleen tilaamisesta, ja se oli juuri sitä, mitä minä tarvitsin. (Huom: kun olet päässyt pankkitunnuksilla sisään palveluun, niin tarvittaessa sinun pitää osta valita välilehti Ajokortti, ennen kuin pääset tilaamiseen).

Kirjauduin sisään järjestelmään pankkitunnuksilla. Hetken harhailun jälkeen löysin oikeat kohdat ja myös oman passikuvani sekä allekirjoituksen. Olin nimittäin uusinut passini 1,5 vuotta sitten. Sen ansiota viranomaisrekisterissäni oli sekä kuvani että nimmarini.

Klik, klik, maksu (20 e), klik. Sain ilmoituksen, että uusi ajokortti postitetaan kotiin noin neljän arkipäivän aikana.

Eilen uusi kortti oli saapunut postin mukana. Mukana oli kuori vanhan ajokortin palauttamista varten.

Kiitos, viranomaiset, hyvin toimi!

(Uuden ajokortin kuvaa ei kuulemma kannata julkaista netissä, jottei sitä väärennetä. Allaolevasta kuvasta väärentäminen lienee hieman hankalaa.)

ajokortti