HUOM! Tekstissä maahantuojan lisäys lopussa:
Kiinnition huomiota teepakkaukseen, joka kertoi sisältävänsä kamomillaa, vaniljaa ja manukahunajaa.
Koska hunaja on tuotteena töiden kautta erityisen tuttu, halusin tietää, miten paljon hunajaa tee mahtaa oikeasti sisältää. Tuoteselosteessa kerrottiin, että mukana on 3,5 prosenttia manukahunaja-aromia. Ei siis varsinaisesti edes kuivattua hunajaa (jota usein on elintarvikkeissa), vaan aromia.
Tällainen tuote on mielestäni klassinen esimerkki siitä, miten jollain kivan kuuloisella raaka-aineella voidaan markkinoida, vaikka tuote ei todellisuudessa edes sisältäisi kyseistä raaka-ainetta. Manukahunajalla on maailmalla terveyshunajan maine, joten vaikuttaa hienolta, että tätä arvostettua ja kallista (sekä laajasti väärennettyä: valtaosa maailmalla manukahunajana myydystä on jotain muuta) hunajaa on myös teen joukossa.
Oma suositukseni on tietysti se, että jos haluat hunajan makua teehen, niin lisää hunaja sellaisenaan. Ja koska olen kotimaisen hunajan lobbari, niin kannustan jättämään manukahunajan hyllyyn ja testaamaan sen sijaan kiinnostavia kotimaisia lajihunajia.
Lisäys 22.4.
Pukkan maahantuoja, Makrobios, lähetti postaukseni perusteella sähköpostia ja halusi tarkentaa tietoa manukahunajasta:
”Kahden Pukka-teen ainesosalistoissa mainitaan sana manukahunaja-aromi. Tämä ainesosa tulee oikeasta luomumanukahunajasta, joka on yhdistetty toiseen ”kantaja-aineeseen” (tarkemmin alla). Elintarvikkeiden viralliset maustamista (flavouring) koskevat asetukset Britanniassa, sekä maan luomusertifikaatteja valvovan Soil Associationin standardeista johtuen kahden ainesosan yhdistelmä nimetään aromiksi tuoteselosteissa.
Manukahunaja-aromi koostuu manukahunajasta, joka on yhdistetty tärkkelykseen (maltodekstriini, luomusertifioitu) sekä askorbiinihappoon (peräisin maissista) hunajan hapettumisenestoaineen ominaisuudessa. Kuivattuja yrttejä sisältäviin teepusseihin ei voi lisätä nestemäistä hunajaa ja siten se on kuivattava ja yhdistettävä ”kantaja-aineeseen”.”
Eli siis alkuperältään aromi on kuivattua manukahunajaa, toisin kuin aromi-maininnasta päättelin. Minun mielestäni ei silti ole järkevää laittaa kuivattua manukahunajaa teen joukkoon. Ne mahdolliset terveysvaikutukset, joilla manukahunajaa markkinoidaan, eivät juomaan asti päädy. Eli jos jotain hunaja-aromia teehen haluaa, niin se voisi olla yhtä hyvin jotain muutakin kuin kallista manukaa: vaikutus on nähdäkseni sama. Edelleen paras vaihtoehto on lisätä hunaja teehen ihan itse ja siinä vaiheessa, kun tee on jäähtynyt juomakelpoiseksi.