Kulutusjuhla

Pakattu tarpeen mukaan

Varsin usein näkee lehdissäkin kirjoituksia, joissa purnataan sitä, miten elintarvikepakkaukset on suunniteltu joillekin muille kuin sinkuille, vaikka yhä useampi kotitalous muodostuu vain yhdestä henkilöstä. Taisi olla viimeksi eilen Hesarin sivuilla jonkun toimittajan kommentti aiheesta, ja siinä todettiin, ettei asia ole mitenkään uusi. Kirjoitus huomioi myös suurpakkausten edullisemmat kilohinnat, joka tietysti ärsyttää pieniä pakkauksia ostavaa.

Mielestäni ilahduttavia ovatkin kaupat, joissa voi ostaa juuri sen verran kuin tarvitsee ja hinta on sama riippumatta siitä, kuinka paljon pussiinsa tavaraa kauhoo. Selkeimmillään ideaa toteuttavat esimerkiksi Punnitse ja Säästä -kaupat. Helsingistä sellainen löytyy ainakin Kurvista eli Sörnäisten metroaseman läheltä.

Mutta ei tuo kauppa tietysti ole sinällään ainutlaatuinen. Tykkään käydä myös kauppahalleissa ja torilla juuri siksi, että voi ostaa ihan vähän jotain (esimerkiksi savustettua kalaa tai juustoa). Arkisin kauppahalliin en kyllä ehdi enkä jaksa, koska se ei ole mitenkään kätevästi kotimatkan varrella.

Olisi tietysti hienoa, jos tavallisissakin kaupoissa voisi enemmän ostaa juuri tarpeen mukaan eikä kilo- tai litrahinta olisi pienessä määrässä sen suurempi. Mutta sitä ei varmasti tapahdu, kun ihmiset on jo opetettu pois lihatiskeistäkin. Nykyisin ostan usein suuren paketin esimerkiksi jauhoja, leikkeleitä tai maitoa ihan vain siksi, että pienempi pakkausmuoto on kilohinnaltaan sen verran kalliimpi. Näin itse tietysti ylläpidän sitä, että pakkauskoot pysyvät jatkossakin suurina.

2 Comments

  1. Olen itse (Helsingissä asuva) yksineläjä, mutta en todellakaan ole kokenut pakkauskokoja ongelmaksi. Toki tämä on aihe, josta lehtienkin palstoilla aina aika ajoin valitetaan.

    Muistettakoon, että isompi pakkauskoko on edullisemman hinnan lisäksi myös ekologisesti kestävämpi vaihtoehto, koska pakkausmateriaalia tulee vähemmän.

  2. Joo, isompi pakkaus on toki ekologisempi. Mutta toisinaan vain turhauttaa ostaa jotakin isossa pakkauksessa ja sitten se seisoo kaapissa vuosia tai osa pakkauksesta ehtii jo vanhentua, kun ei niin aktiivisesti sitä syö. Minulla esimerkiksi nuo jauhot ovat sellaisia, että kilon pakkaukset riittävät usein hyvin. Tai jos ostaa pienen paketin juustoa, niin se kyllä maksaa kilohinnaltaan enemmän kuin iso (ja iso on sitten liian iso, että sen söisi kohtuullisessa ajassa).

    Helsingissä on kyllä varsin hyvin lähikauppoja, joissa pakkauksetkin ovat yleensä kohtuullisen kokoisia. Ja kun lähikaupasta ostaa, niin ei sitten tarvitse niin kauhean pitkää matkaa edes kantaa sitä tavaraa.

    Ei tämä asia nyt mielestäni mitenkään suuri ongelma elämässäni ole, mutta jotenkin vain irtomyyntinä on kiva ostaa juuri sopiva määrä tiettyjä elintarvikkeita, oli se sitten leipää, pähkinöitä tai ulkofilettä