Tp kommentoi tuon edellisen kirjoituksen perään kysyen, onko kotimaisuus itseisarvo. Koska vastauskommentistani olisi tullut niin pitkä, päätin kirjoittaa asiasta oman tekstin.

Kyllä, minulle kotimaisuus on minulle usein itseisarvo, jos puhutaan elintarvikkeista. Ei, kotimaisuus ei ole itseisarvo, jos puhutaan esimerkiksi lampunvarjostimista, saappaista, kodinkoneista tai kirjoista. Kyse on siis siitä, mitä olen ostamassa: kaikissa tuoteryhmissä ei edes ole kotimaista vaihtoehtoa tarjolla, joten sitä on silloin hankala valita (tämä pätee myös moniin elintarvikkeisiin pähkinöistä banaaneihin).

Globaalissa markkinataloudessa on toisaalta mielestäni monta syytä suosia kotimaisia, mutta toisaalta melkein yhtä monta syytä olla suosimatta. On turha esimerkiksi hehkuttaa, että suomalainen tuote olisi automaattisesti parempi kuin ulkomainen. Eiköhän sitä muuallakin osata tehdä yhtä laadukkaita tuotteita kuin Suomessa.

Jos haluaa tukea Suomen kansantaloutta, olisi tietysti syytä ostaa suomalaista. Kuitenkin mielestäni myös kolmannen maiden mailla on tietty oikeutensa saada hyötynsä markkinataloudesta. Valitettavasti monista tuotteista ei voi tietää, millaisissa oloissa ja millä menetelmillä ne on tehty. Mutta jos esimerkiksi kehitysmaakaupasta tai vastaavasta ostaa jonkin käsityön tai koriste-esineen, niin sen luulisi olevan hyvä tapa tukea kehitysmaita. Kansantaloustieteestä on jäänyt mieleen se, että eri maiden on järkevää tiettyyn rajaan saakka erikoistua tiettyihin tuotteisiin ja käydä niillä vaihtokauppaa. Näin kokonaishyöty on suurempi kuin jos kaikki tekisivät vähän kaikkea.

Kotimainen tuote on toki ainakin siinä mielessä ekologisempi, ettei sitä ole rahdattu jostakin kaukaa. Lisäksi esim. suomalaissa tehtaissa käsittääkseni on sen verran valvontaa, ettei täällä käytetä kiellettyjä kemikaaleja tai muita vastaavia.

Mutta kotimaisuuden suosiminen on vaikea kysymys, enkä minä ainakaan halua antaa suoria vastauksia. Terve järki lienee paras vaihtoehto: ne tuotteet, jotka meiltä luontaisesti hyvin löytyvät, niin toki silloin kannattaisi niitä ostaa.