Kulutusjuhla

Vakuuttamisen vaikeus

Omassa elämässäni tuli ajankohtaiseksi miettiä vakuutusturvaa. Vakuutusyhtiöillä on varsin hyvin mahdollisuuksia nettisivuillaan tarjouspyyntöjen tai laskelmien tekemiseen, mutta vakuutusten kunnollinen vertailu on silti vaikeaa. Myös vakuutusmaailmassa käytetty kieli ei ole kaikkein helpoiten aukeavaa.

Kuluttajien vakuutustoimisto ja Vakuutuslautakunta pyrkivät pitämään yksittäisten ihmisten puolta vakuutusasioissa. Nettisivuilta löytyy myös vakuutusvertailuja, joita voi hyödyntää omaa vakuutusturvaa miettiessä.

Mutta täytyy tunnustaa, että itse olen liian laiska perehtyäkseni kunnolla kaikkeen siihen tietomateriaaliin, mitä olisi tarjolla. Vakuutusesitteet, -sopimukset ja -ehdot eivät ole mitään piristävää ja kiinnostavaa luettavaa. Niinpä laiskana ihmisenä täyttelin noita netin tajouspyyntölomakkeita ja katsastelin, millaista palvelua tätä kautta sain. Jos homma tuntui toimivan ja hinta näytti noudattelevan normaalia linjaa, niin vasta sen jälkeen lukaisin, mistä itse asiassa olen sopimusta tekemässä.

Yli-innokas myyntityö ei muuten minuun pure näissäkään asioissa. Fenniasta sain viikon sisällä myyntineuvottelijalta kaksi sähköpostiviestiä, joissa kyseltiin, olenko perehtynyt tarjoukseen, haluaisinko lisätietoja ja kerrottiin, että myyntineuvottelija palaa pian asiaan. Yksi tiedusteluviesti olisi ollut sopivasti, mutta kaksi ylitti ärsytyskynnyksen, ja niin viivasin Fennian yli vaihtoehdoista.

Vakuutuksissa yksi hämmentävä asia on myös keskittämis- ja kanta-asiakasedut ja esimerkiksi eri järjestöjen jäsenyyden tuomat alennukset. Fenniastakin muistettiin kertoa, että
”Tiesitkö, että Fennian vakuutuksista saa K-Plussapisteitä vakuutusmaksuista?” Toisesta paikasta saa sitten S-ryhmän bonusta. Tietyn liiton jäsenyys alentaa vakuutusmaksuani kolmannessa.

Nämä tekevät vakuutusvertailusta tietysti vielä vaikeampaa, vaikkakin toisaalta antavat henkistä helpotusta päätöksentekoon. Jos se S-etukortti kuitenkin löytyy kukkarosta, niin kai sitä sitten tässäkin voisi hyödyntää. On ainakin yksi perusteltu syy vakuutusyhtiön valintaan!

2 Comments

  1. Mä lähdin vastaavassa tilanteessa siitä, mitä vakuutuksia ja missä yhtiössä on jo otettuna jonkun muun toimesta (duunipaikka, ammattijärjestö tms ym) mulle –> saattaa vaikuttaa hintaan alentavasti, muttei korvauksiin. Kortit vaikuttaa tietty myös.

  2. Joo, jollakin perusteellahan valinta on tehtävä, ja nuo olemassaolevat on tietysti hyvä peruste. Mutta tietystikään vakuutuksen vuosimaksun ei pitäisi olla ainut valintaperuste, vaan niitä ehtoja ja korvausasioita pitäisi jaksaa muutenkin vertailla. Mutta kun se taas on turhan hankalaa!