Ensi huhtikuusta alkaen kännykkäoperaattorit voivat myydä yhdessä sekä liittymän että 3G-puhelimen maksimissaan kahden vuoden sopimuksella. Muita puhelimia kytkykauppa ei koske.

Lehtijuttujen perusteella (Kauppalehti 19.12., Taloussanomat 17.12.) arviot kytkykaupan vaikutuksista vaihtelevat. Toiset operaattorit (TeliaSonera, DNA) eivät hihku riemusta, mutta Elisa uskoo, että kytkykaupasta hyötyvät kaikki. DNA on ilmoittanut aloittavansa olevansa kytkykaupassa mukana heti alusta alkaen, mutta esimerkiksi TeliaSonerassa ei ole vielä paljastettu omia aikatauluja.

Myös arviot kytkykaupan muutoksista liittymien ja kännyköiden hintoihin vaihtelevat. TeliaSoneran johtaja Janne Vainio ennustaa, että hintakilpa siirtyy puheluminuuteista puhelimeen, mutta 3G-puhelimet säilyvät turhan kalliina (n. 400-500 euroa). DNA ja Elisa sen sijaan uskovat, että puhelinten hinnat halpenevat: Elisan myyntijohtaja Tom Lindblad uskoo, että muutamassa vuodessa kaikki uudet puhelimet ovat 3G:tä.

Kauppalehdessä toimittaja Pekka Uotinen kommentoi, että ”kolmannen polven matkapuhelimien ja niiden palveluiden paketointi ja hinnoittelu tulee olemaan huomattavasti monimuotoisempaa kuin muutaman viime vuoden pelkistetty hintaralli”.

Kuluttajan näkökulmasta uuden kytkykaupan vaikutuksia on siis vielä vaikea arvioida, ja ainakin minä jään odottamaan mielenkiinnolla, miten käy. Mihin suuntaan palvelut kehittyvät, millaiseksi hinnoittelu muodostuu (kiinteää hintaa vai bittipohjaisuutta) jne. Tosin itse tuskin heti olen kolmannen sukupolven matkapuhelimeen, joten omakohtaiset kokemukset jäänevät kevättä myöhäisempään ajankohtaan.